Βεβαιώσεις για προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τον Πανίκο Δημητριάδη

Τη διαβεβαίωση από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη ότι θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού το χρηματοπιστωτικό κέντρο που είναι η Κύπρος, αλλά και το τραπεζικό σύστημα έλαβε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε ότι τέθηκε επιτακτικά από τους βουλευτές η ανάγκης αυτοτέλειας του Συνεργατισμού, με τη διατήρηση δικού του μοντέλου και εποπτικών αρχών, για να συνεχίσει να προσφέρει αποτελεσματικές χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες. Τέθηκε επίσης το θέμα της διαχείρισης  των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.

«Θεωρούμε πρόκληση και απαράδεχτη ως αρχή, λογική και στρατηγική, να αρχίζει η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος σήμερα με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους και με κούρεμα μόνο τον μισθό των εργαζομένων».

Ο κ. Πανίκος εκτίμησε πως με την υπογραφή του μνημονίου θα υπάρξει ανάκαμψη της  Κυπριακής οικονομίας και πως θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο ως προς το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας από 8% στο 10%, που θα ευνοεί τη δυνατότητα των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.