Βγήκε καθαρός από την πρόταση μομφής για το σκάνδαλο LuxLeaks

Με ψήφους 461 υπέρ και 101 κατά, η πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν πέρασε. Σε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ του εξελίχθηκε η ψηφοφορία εντός του Eυρωκοινοβουλίου.

Την πρόταση είχε υποβάλει η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD), της οποίας προεδρεύει ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της κριτικής, μετά τις αποκαλύψεις για το τεράστιο σύστημα φοροαποφυγής που λειτουργούσε στη χώρα του, επί της πρωθυπουργίας του.

«Το σκάνδαλο “LuxLeaks” δείχνει ότι ο Γιούνκερ αφιέρωσε την πολιτική του σταδιοδρομία στο να πλουτίσει η χώρα του πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων εταίρων της και περιφρονώντας την Ένωση και το πνεύμα της κοινότητας που λέει ότι ελπίζει να εκπροσωπήσει», είχε καταγγείλει ο Μάρκο Τζάνι, επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, η οποία έχει ενταχθεί στην EFDD.

Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στις 12 Νοεμβρίου, ο Γιούνκερ είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας του, λέγοντας ότι από τη νέα του θέση θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή με πιο αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. «Δεν καταλαβαίνω πώς μερικές εφημερίδες γράφουν Γιουνκέρ εναντίον Γιουνκέρ, δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων», είχε πει, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα στη θητεία μου που να δείχνει τη φιλοδοξία μου να οργανώσω τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη, είμαι υπέρ του φορολογικού ανταγωνισμού και κατά του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού».

Check Also

Φρανσουά Ολάντ για Σουλτάνο: Διπρόσωπος, έχει κάνει διπλωματία τα στριφογυρίσματα

Αντιφατική προσωπικότητα η οποία θεωρεί «τις ασάφειες πλεονέκτημα» και «τα στριφογυρίσματα διπλωματία», και που όπως …

Κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία υπό την ανησυχία για επικράτηση του ακροδεξιού συνασπισμού

Σε ένα κομβικό μονοπάτι μπήκε η Ιταλία, καθώς πριν από λίγο άνοιξαν οι κάλπες στην …