Βγήκαν στους δρόμους οι μεταλλωρύχοι της Βουλγαρίας

Μαζική ήταν η συμμετοχή των μεταλλωρύχων και των εργαζομένων σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς από το ενεργειακό συγκρότημα Maritsa East και τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Bobov Dol, έξω από το κτήριο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων της χώρας (SEWRC).

Χιλιάδες μεταλλωρύχοι και εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους, σε περίπτωση που η SEWRC αποσύρει την παραγόμενη ενέργεια των θερμοηλεκτρικών σταθμών από το ενεργειακό μίγμα (ηλεκτροπαραγωγής), διότι οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παράγουν ακριβότερη ενέργεια, σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό “Κοζλοντούι”, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας “Novinite”.

Παρά το γεγονός ότι, η SEWRC ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει μια τέτοια “κίνηση”, οι μεταλλωρύχοι και οι εργαζόμενοι στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς πραγματοποίησαν το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Περισσότερα από 30 λεωφορεία με μεταλλωρύχους και εργαζόμενους θερμοηλεκτρικών σταθμών έφθασαν σήμερα το πρωί στη Σόφια για το συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν και εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, οι οποίοι ανησυχούν για ενδεχόμενη μείωση της συνολικής ποσότητας καυσίμου (κάρβουνου) που μεταφέρουν στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Οι διαδηλωτές άδειασαν ένα τσουβάλι με κάρβουνο έξω από το κτίριο της Ρυθμιστικής Αρχής, εκφράζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους σε όποια απόφαση ενδέχεται να πλήξει τα ανθρακωρυχεία τη Βουλγαρία.

Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι η ενέργεια που παράγουν είναι φθηνότερη σε σχέση με άλλες πηγές, αυτό αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρυθμιστική Αρχή, η οποία επιτρέπει στις τρεις εταιρείες διανομής ενέργειας (CEZ, EVN και Energo Pro) να χρεώνουν υπερβολικές τιμές για την ενέργεια, γεγονός που οδήγησε, πρόσφατα, σε μαζικές διαδηλώσεις και την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

Την περασμένη Κυριακή, ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας στη Βουλγαρία (ESO) έκλεισε τρεις από τις μονάδες του ενεργειακού συγκροτήματος θερμοηλεκτρικών σταθμών Maritsa East 2 και τρεις από τις μονάδες στα συγκροτήματα Maritsa East 1 και Maritsa East 3. Ο ESO ανακοίνωσε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η ενέργεια από αιολικά και ηλιακά πάρκα πρέπει να αγοραστεί πριν από τις ποσότητες ενέργειας από άλλες πηγές, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ορισμένες φορές είναι πιο ακριβές.