Βατικανό: Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν ήταν συνεργός της δικτατορίας της Αργεντινής

Αρνήθηκε κατηγορηματικά σήμερα τις κατηγορίες επικριτών του Πάπα Φραγκίσκου στην Αργεντινή το Βατικανό, σύμφωνα με τις οποίες ο νέος ποντίφικας είχε παραμείνει σιωπηλός στη διάρκεια των συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πρώην στρατιωτική δικτατορία.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε στους δημοσιογράφους για τις κατηγορίες πως “Πρέπει να απορριφθούν ξεκάθαρα και σταθερά”, ενώ πρόσθεσε ότι “αποκαλύπτουν αντικληρικά αριστερά στοιχεία που είναι συνηθισμένα να επιτίθενται στην Εκκλησία”.

Επικριτές του Χόρχε Μπεργκόλιο, του πρώην αρχιεπισκόπου του Μπουένος Άιρες, υποστηρίζουν πως νωρίτερα στην καριέρα του, στη διάρκεια του “βρώμικου πολέμου” που διήρκεσε από το 1976 ως το 1983, δεν είχε προστατεύσει ιερείς οι οποίοι αμφισβήτησαν τη δικτατορία και έχει πει πολύ λίγα για τη συνέργεια της Εκκλησίας στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Ο πατήρ Λομπάρντι δήλωσε επίσης πως ο πάπας Φραγκίσκος είπε στους αργεντινούς συμπατριώτες του να μην μεταβούν στη Ρώμη για την ενθρόνισή του την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά να δωρίσουν τα χρήματα που θα ξόδευαν για το ταξίδι αυτό σε φιλανθρωπίες.

Ο πάπας Φραγκίσκος τηλεφώνησε στον πρεσβευτή του Βατικανού στο Μπουένος Άιρες και του ζήτησε να πει στους πιστούς εκεί ότι “δεν είναι ανάγκη να κάνουν ένα πολύ μακρύ και δαπανηρό ταξίδι στη Ρώμη” και αντί γι’ αυτό θα πρέπει “να κάνουν μια προσφορά ή μια χειρονομία αλληλεγγύης προς τους φτωχούς”, δήλωσε ο Λομπάρντι.