Βασιλιάς Αμπντάλλα: Είχαμε ιστορικά μια ισχυρή θέση για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’.

Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής όπου στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια ο Βασιλιάς της Ιορδανίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Ακολούθως ο Πρόεδρος και ο Βασιλιάς είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας μαζί με τα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Από ιορδανικής πλευράς στο γεύμα παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και από κυπριακής οι Υπουργοί Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

capture

Μιλώντας στο γεύμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τελευταία χρόνια η Κύπρος και η Ιορδανία γράφουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των σχέσεων τους». Πρόσθεσε ότι το άνοιγμα Ιορδανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Επεσήμανε ακόμη τη σημασία της Ιορδανίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι είναι ένα κράτος που πολεμά ενάντια της τρομοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καταφύγιο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

«Η Κύπρος, ως εταίρος και φίλος, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ιορδανία, πολιτικά, διπλωματικά και άλλως πως», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος.

«Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και άλλα ομόθυμα κράτη μέλη της ΕΕ είναι δεσμευμένα να φέρουν πιο κοντά την ΕΕ και τη Μέση Ανατολή».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει να εργάζεται άοκνα για την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Ιορδανία για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Βασιλιάς της Ιορδανίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών οι οποίες έχουν, όπως είπε, ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από τον καιρό της τελευταίας συνάντησης του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Υπογράμμισε επίσης το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και εξέφρασε την εκτίμηση του ιδίου, αλλά και της Κυβέρνησης και του λαού της Ιορδανίας για τη στήριξη της Κύπρου προς την Ιορδανία για την αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων που έχει ενώπιον της, όπως είναι το προσφυγικό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε ότι «είχαμε ιστορικά μια ισχυρή θέση για το Κυπριακό και πάντοτε θα έχετε μια ισχυρή θέση από εμάς».

Τέλος, ο Βασιλιάς Αμπντάλλα ΙΙ είπε ότι «υπάρχουν περιφερειακά έργα που ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε με εσάς», ενώ επεσήμανε και την καλή συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός.