Βασικές προτεραιότητες η αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και η αναχαίτιση της ανεργίας

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε ότι το Υπουργείο θέτει ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και την αναχαίτιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας και συνεχίζει σθεναρά την υλοποίηση κοινωνικά αποδεκτών μέτρων που έχουν ως απώτερο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, το σεβασμό και τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με γνώμονα την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση όλων των διακρίσεων σε όλους τους τομείς.

Σε χαιρετισμό στην 58η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΣΕΠΑΗΚ, η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι το Υπουργείο στοχεύει στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, επενδύοντας σε μέτρα που αποβλέπουν τόσο στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού και τη βελτίωση της απασχόλησης, όσο και στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, προσφέροντας την απαιτούμενη στήριξη και προστασία στους ανθρώπους που πραγματικά την χρειάζονται.

Παράλληλα, είπε, εντατικοποιούμε τις προσπάθειες διαφύλαξης της νόμιμης απασχόλησης με ενίσχυση των μηχανισμών που αποβλέπουν στην πάταξη της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο χαιρετισμό της η Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να πετύχουμε μια κοινωνικά αποδεκτή και, πάνω απ’ όλα, δίκαιη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε.

“Ο κοινωνικός διάλογος, εφόσον διεξάγεται σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού, και η διασφάλιση των θεσμών και της τριμερούς συνεργασίας, θα θέσουν τα θεμέλια για εξεύρεση συναινετικών λύσεων και θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που χρειαζόμαστε για να εξέλθουμε από την κρίση και να επιστρέψουμε ξανά σε πορεία ανάπτυξης”, ανέφερε.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ακόμη ότι ο ρόλος που διαδραματίζει το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα που η Κύπρος διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο, είναι καθοριστικής σημασίας, προσθέτοντας ότι οι δύσκολες συνθήκες στην κυπριακή οικονομία μετά το 2008 ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επηρεάζουν και την αγορά εργασίας και το σύστημα των εργασιακών σχέσεων.

“Η ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων και η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι επιτακτική. Στο δύσκολο έργο που το Υπουργείο Εργασίας καλείται να επιτελέσει αυτή ειδικά την περίοδο, η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος, που εκπροσωπεί και προβάλλει τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σημαντική”, κατέληξε στο χαιρετισμό της η Υπουργός.