Βίαια επεισόδια στις σερβικές περιοχές Κοσσυφοπεδίου κατα τις εκλογές

Βιαιότητες μεταξύ Σέρβων χαρακτήρισαν τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, στο Κοσσυφοπέδιο και ιδιαίτερα στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στα βόρεια, όπου η ψηφοφορία διακόπηκε.

Επιπλέον το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο κατεγράφη στις σερβικές ζώνες, θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, η οποία θεωρούνταν δοκιμασία για την εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Η συμφωνία αυτή συνήφθη τον περασμένο Απρίλιο στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Τέσσερεις ώρες πριν το τέλος της χθεσινής ψηφοφορίας, που προβλεπόταν για τις 20:00 (ώρα Κύπρου), το ποσοστό συμμετοχής στις σερβικές ζώνες δεν ξεπερνούσε το 13%.

Στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε ένα εκλογικό τμήμα, επιτέθηκαν στο προσωπικό και σε ψηφοφόρους και κατέστρεψαν τις κάλπες πριν διαφύγουν.

Ένας υποψήφιος για τη Δημαρχία της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ο Κρεστίμιρ Πάντιτς, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι μια γυναίκα τραυματίσθηκε σοβαρά κατά το επεισόδιο αυτό.

Ένας άλλος υποψήφιος, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, δήλωσε ότι παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν ταυτόχρονα και σε άλλα εκλογικά τμήματα. “Είναι σαφές πως οι εκλογές στη βόρεια Μιτρόβιτσα απέτυχαν και πως θα κηρυχθούν αναμφίβολα άκυρες”, δήλωσε ο κ. Ιβάνοβιτς.

Μετά τα επεισόδια αυτά, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Νικόλα Γκαόν, δήλωσε πως ο ΟΑΣΕ απέσυρε το προσωπικό του από την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα για λόγους ασφάλειας.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ψηφοφορία διακόπηκε στη Μιτρόβιτσα μίνα περίπου ώρα πριν την επίσημη λήξη της.

Συνολικά περίπου 1,7 εκατ. ψηφοφόροι είχαν κληθεί στις κάλπες για να επιλέξουν μεταξύ 102 κομμάτων και ενώσεων που διεκδικούσαν τον έλεγχο 36 Δήμων του Κοσσυφοπεδίου. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αναμένεται ότι θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη.