Βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου η παρουσία του Barbaros

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος  χαρακτηρίζει βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας  την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Barbaros” στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και τις έρευνες που θα επιχειρήσει εκεί.

Η Τουρκία υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο, δημιουργώντας μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στο Κομπάνι και στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, έχοντας έτσι τεράστια ευθύνη για τη διάσπαση του μετώπου.

Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση ότι στην περιοχή «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», καθώς «δεν διεκδικεί εκεί κάτι η Τουρκία».

«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της ΕΕ, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Προσθέτει ότι η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εξ ονόματος του ψευδοκράτους και επομένως «ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που αναγνωρίζεται διεθνώς από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, εκτός από την Τουρκία.

Αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική και «δεν υπάρχει πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνύπαρξη και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων», συνεχίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Καλεί, τέλος, την Άγκυρα «να ανακρούσει πρύμναν, όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική», να κινηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο.

Το πλαίσιο της νομιμότητας είναι το ασφαλές πλαίσιο για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, καταλήγει η ανακοίνωση του Έλληνα ΥΠΕΞ.