Α. Σαμαράς: «Ανοίξαμε τον δρόμο για φθηνότερο δανεισμό αύριο»

Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επισφραγίστηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή, από τις ίδιες τις αγορές, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως η υποδοχή του πενταετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Όπως ανέφερε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ζητήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια, μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%, και συγκεκριμένα με 4,75%, ενώ όλα τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, βραχυχρόνια και μακροχρόνια υποχωρούν συνεχώς, εδώ και μέρες, και τώρα πέφτουν ακόμα περισσότερο.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως εφόσον όλα πάνε καλά, στο εξής θα μπορούμε να δανειστούμε μεγαλύτερα ποσά και με καλύτερα επιτόκια. Γι’ αυτό και δεν αντλήσαμε παρά μόνο 3 δισεκατομμύρια τώρα, αφού δεν έχουμε περισσότερα άμεση ανάγκη, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα, ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές αύριο, ανοίξαμε το δρόμο, ώστε να υποχωρεί σταθερά από δω και στο εξής το κόστος του δανεισμού μας στο σύνολο του χρέους μας».

Υπογράμμισε ακόμη πως αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας άμεσα, καθώς και ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και οι τράπεζες μπορούν τώρα να δανείζονται στο εξωτερικό σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια, πράγμα που συνεπάγεται επιστροφή ρευστότητας και ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σαμαράς αφού σημείωσε πως μπήκαμε στο Μνημόνιο, επειδή οι διεθνείς αγορές δεν μπορούσαν να δανείσουν τη χώρα, επισήμανε πως τώρα με την έξοδο στις αγορές ανοίξαμε και πάλι την πόρτα του φυσιολογικού δανεισμού μας και μάλιστα με επιτόκια, ίδια ή και χαμηλότερα – απ’ ό,τι πέτυχαν άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήταν σε Πρόγραμμα, όταν εκείνες πρωτοβγήκαν στις αγορές.

Πρόσθεσε πως όλα αυτά επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαρίστησε, όπως και τους βουλευτές, που, όπως είπε, με κόστος στήριξαν τις επιλογές της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός είπε όμως πως έχουμε δρόμο μπροστά μας για να βγούμε οριστικά από την κρίση, προσθέτοντας πάντως πως μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν μεγάλα βήματα καθώς και πως άμεσα θα γίνει αισθητή η πρώτη ανακούφιση.

Παράλληλα άφησε παράλληλα αιχμές σε βάρος της αντιπολίτευσης, χωρίς να την κατονομάσει, κάνοντας λόγο για κακομοιριά και μιζέρια.

«Πολλοί είναι εκείνοι που δεν είχαν πιστέψει ποτέ αυτή την επιτυχία, πολλοί την ειρωνεύθηκαν αρχικά, προσπάθησαν να την αμφισβητήσουν στη συνέχεια, ακόμα και τώρα αντιδρούν με μιζέρια σαν να λυπούνται που τα κατάφερε η χώρα, σαν θα θλίβονται που οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο και βγαίνουμε από την κρίση, σαν να παρακαλούσαν να έλθει κι άλλο μνημόνιο και τώρα τα ’χουν χαμένα γιατί η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους προεξοφλούσαν νέο Μνημόνιο» σημείωσε.

Καταλήγοντας έστειλε μήνυμα ενότητας: «Φτάσαμε ως εδώ με τέσσερα πράγματα: Με πίστη στη δύναμη του Έλληνα. Με σχέδιο, με σκληρή προσπάθεια και με σοβαρότητα. Και με σκληρές διαπραγματεύσεις. Αλλά κυρίως, με πίστη σ’ αυτά που μπορεί να καταφέρουν ενωμένοι Έλληνες. Γι’ αυτό και σήμερα, θέλουμε τους Έλληνες πιο ενωμένους από ποτέ. Και πιο αποφασισμένους να περιφρουρήσουν και τις θυσίες που έκαναν ως τώρα και τα αποτελέσματα που τώρα εμφανίζονται. Με ενωτικό πνεύμα λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας. Και ενωμένη πέτυχε αυτά που πέτυχε. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε».