Α. Μασούρας: “Νοιώθω περήφανος που ανήκω σε ένα καθαρό πολιτικό χώρο”

Ο Πρόεδρος της Κίνησης Νέων Επιστημόνων του Κινήματος Οικολόγων, Ανδρέας Μασούρας, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στη laimitomos.com.

Μιλά για την επανίδρυση των θεσμών, τον παλαιοκομματισμό και για την απαίτηση για κάθαρση.  Ο Ανδρέας Μασούρας είναι ακαδημαϊκός και διδάσκει Επικοινωνία και ΜΜΕ.

Ανδρέας Μασούρας: «τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Ένας ζωντανός οργανισμός είναι επιρρεπής σε εξωγενείς μικροβιακές παθήσεις»

Τελικά ψάχνουμε να βρούμε ευθύνες για την σημερινή κατάντια, ο κόσμος απαιτεί δικαιοσύνη και κάθαρση… εσείς τι πιστεύετε;

Είχα πει σε μια πρόσφατη δήλωσή μου ότι αν ζούσαμε σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη χώρα μέχρι τώρα θα περνούσαμε και χειροπέδες. Ξέρετε πόσες φορές αυτός ο λαός έπεσε θύμα σκευωριών και απάτης; Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες οι οποίες δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να μείνουν ατιμώρητες. Από την άλλη, με το να το λέω εγώ ή εσείς δεν γίνετε κάτι. Αυτό που χρειάζεται την δεδομένη στιγμή στην Κύπρο είναι καθολική απαίτηση από τον λαό  για κάθαρση και δικαιοσύνη και μάλιστα η απαίτηση αυτή να εισακουστεί υπεράνω κομμάτων. Όταν εκφράζεσαι με μπαντιέρα σου το κόμμα έχεις λιγοστές πιθανότητες να πετύχεις κάτι από το να εκφράζεσαι  μέσα από την βάση του κοινωνικού ιστού.

Άρα τα κόμματα απέτυχαν; 

Δεν απέτυχαν τα κόμματα ως υπόσταση ή ως ιδεολογία. Αυτό που στην ουσία απέτυχε είναι ο παλαιοκομματισμός. Ξέρετε, τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Ένας ζωντανός οργανισμός είναι επιρρεπής σε εξωγενείς μικροβιακές παθήσεις. Ε, αυτά τα μικρόβια, τα καρκινώματα, εμπλούτισαν κάποια κόμματα με τοξικά και δημιουργήθηκε ο παλαιοκομματισμός με όλα τα συνεπακόλουθα. Έπειτα, η αδυναμία να ελέγξουν την διαπλοκή μεγέθυνε το πρόβλημα και φτάσαμε στο όριο της ακυβερνησίας.

Είπατε ότι δεν απέτυχαν τα κόμματα ως υπόσταση ή ως ιδεολογία. Άρα δεν είναι όλοι στο ίδιο καζάνι;

Ευτυχώς, υπάρχουν και πολιτικοί που ακόμα αγωνίζονται για τα δίκαια του τόπου. Ελάχιστοι βέβαια αλλά υπάρχουν σε διάφορους πολιτικούς χώρους.  Προσωπικά νιώθω υπερήφανος που ανήκω σε ένα καθαρό πολιτικό χώρο και μέσα από το Κίνημα των Οικολόγων θα συνεχίσω να μάχομαι. Ξέρετε… άνισος ο αγώνας. Αλλά πάντοτε οι αγώνες για δικαίωση και ελευθερία δεν ήταν άνισοι; Όλα αυτά θα τα κρίνει η ιστορία.

Η οριζόντια ψηφοφορία ίσως;…

Πολλές φορές το έχουμε θέσει. Το ότι δεν το δέχονται τα υπόλοιπα κόμματα κάτι δείχνει. Ίσως έλλειμμα δημοκρατίας; Είναι να απορεί κανείς.

Έχετε πει αρκετές φορές ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Κύπρο…

Μα όταν καταπατιούνται βασικές ελευθερίες και δικαιώματα του ανθρώπου αυτό δεν είναι δημοκρατικό έλλειμμα; Όταν κλέβεις τους κόπους μιας ζωής, τι είναι; Όταν η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης αντί να προστατέψει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης προστατεύει τον κ. Ντάουνερ, τι είναι; Όταν κάποιοι κύριοι αποκρύβουν τις λίστες της διαπλοκής από τον Κυπριακό λαό, τι είναι; ‘Άρα θα συνεχίσω να μιλώ και να γράφω περί δημοκρατικό έλλειμμα όσο και αν ενοχλεί ορισμένους.

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει στην Κύπρο;

Καταρχήν άμεση απεμπλοκή από το οικονομικό αδιέξοδο και δημιουργία τάσεων ανάπτυξης. Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα λύσεις εκτός Τρόικας. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Ας κοιτάξουμε μπροστά και ας απεμπλακούμε από αδιέξοδες διαδικασίες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι πολιτική θέληση και βούληση.

Από την άλλη, είχα πει και πρόσφατα σε μια άλλη συνέντευξη, ότι θα πρέπει να επανιδρύσουμε τους Θεσμούς στην Κύπρο. Τι σημαίνει αυτό:  Σημαίνει ότι θα πρέπει να αναδομήσουμε το κράτος από την βάση του. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και μόνο έτσι θα θέσουμε γερά και πραγματικά θεμέλια για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Μ.Μ.