Α.Μασούρας: Καιρός να χτυπηθεί η διαφθορά με σχέδιο

Ανακοίνωση του Προέδρου της Κίνησης Νέων Επιστημόνων Κινήματος Οικολόγων, Ανδρέα Μασούρα

Θεωρώ αναγκαία την εκπόνηση και εφαρμογή ενός στρατηγικού χάρτη για την διαφάνεια, την διαφθορά και την διαπλοκή στην πολιτική ζωή του τόπου. Δυστυχώς, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν τιμούν καθόλου ούτε τους πολιτικούς αλλά ούτε και το πολιτικό σύστημα ευρύτερα. Επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε ο εντοπισμός των παθογενειών του φαινομένου της διαπλοκής και της διαφθοράς στην πολιτική και κατ’ επέκταση η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί πάνω στα ζητήματα της διαφάνειας, όπου μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να καταφέρουμε να τοποθετήσουμε το πολιτικό σύστημα αξιών πάνω στις ορθές και δημοκρατικές του βάσεις.

Η δημόσια απαίτηση για λογοδοσία από πολιτικούς και κόμματα, η αυξημένη συμμόρφωση και λογοδοσία από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η δημιουργία τοπικών παρατηρητηρίων από πολίτες, η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα δημοσιεύονται δημόσια έγγραφα όπως αποφάσεις, διαδικασίες και χρηματοδότηση κομμάτων, είναι μερικές από τις δράσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα.