Αύριο θα κριθούν οι προτάσεις δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ

Σε ειδική συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής, στις 10 αύριο το πρωί, θα αποφασιστεί αν αθροίζονται οι προτάσεις των κομμάτων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, όπως αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων, μετά από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία καταψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και υπό τις έντονες αντιδράσεις τους.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει εκδοθεί, το πρώτο θερινό τμήμα συγκαλείται για «συζήτηση και λήψη απόφασης για το εάν έχει υποβληθεί, παραδεκτώς, πρόταση των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής».

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ καταγγέλλουν την κυβερνητική πλειοψηφία για αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις και πρακτικές.

ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό Τμήμα.

Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής, σημείωσε ο κ. Βούτσης.

ΚΚΕ

Και το ΚΚΕ ανακοίνωσε την απόφαση των βουλευτών του κόμματος να μην πάρουν μέρος στη διαδικασία συζήτησης στο θερινό τμήμα της Βουλής.

«Παρ΄όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα» σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει oτι «η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα» αναφέρει εξηγώντας την απόφασή του.

ΔΗΜΑΡ

«Το κυβερνητικό μπλοκ απέκρουσε ότι υπήρχαν πάνω από 120 υπογραφές και ομοιότητα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κάτι που για μένα προσκρούει στην κοινή λογική» δήλωσε μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ Νίκος Αναγνωστάκης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης επανέλαβε πως «η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» για τη ΔΕΗ.

Π. Καμμένος

Απόψε συνεδριάζουν και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων που μετέχουν στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στην αυριανή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ ο Πάνος Καμμένος θα προτείνει την παρουσία του κόμματος στη Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι οποίοι θα εξηγήσουν τις θέσεις τους αναφορικά με την «αντισυνταγματικότητα» της κυβερνητικής επιλογής για τη ΔΕΗ, και στη συνέχεια, οι βουλευτών των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Η δεύτερη πρόταση που θα εξεταστεί θα είναι η πλήρης απουσία του κόμματος από τη Βουλή και η αποχή από την ψηφοφορία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα επικοινωνήσει και το βράδυ μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ενώ το απόγευμα επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη προτείνοντάς τους μια κοινή γραμμή. Αργότερα αναμένεται να επικοινωνήσει και με τον γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «υπάρχει θέμα σοβαρό, αφού έχουμε παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», ενώ όπως είπε ο ίδιος σε στενό συνεργάτη του, με τον κ. Κουβέλη συζήτησαν και «για την επίθεση που δέχονται τα κόμματά τους, με τις “αποστασίες” των βουλευτών».