Αύξηση της ανεργίας με επιβραδυντικούς ρυθμούς αναμένεται το 2014

Στο κόκκινο παραμένει η ανεργία στην Κύπρο, με τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών η ανεργία το 2014 αναμένεται να ανέλθει στο 19%, καταγράφοντας ωστόσο επιβράδυνση στο ποσοστό αύξησής της.

Μάλιστα όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών “το 2014 υπάρχουν περιθώρια καλύτερων επιδόσεων για την αγορά εργασίας συνδεδεμένα με το αίσθημα εμπιστοσύνης στην οικονομία και τη μικρότερη αβεβαιότητα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Τρόικας, η απασχόληση αναμενόταν να συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2014. Ο μέσος όρος της ανεργίας το 2013 έφθασε στο 16% του συνολικού εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, όταν στη δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας υπολογιζόταν στο 16,7%.

Η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2013 επιβραδύνθηκε σε ποσοστό χαμηλότερο του 6%, ενώ προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι αποτέλεσμα της μικρότερης ύφεσης απ’ ότι αναμενόταν, της μείωσης της προσφοράς εργασίας από ξένο και ντόπιο εργατικό δυναμικό και της προσαρμογής των μισθών προς τα κάτω.
Η προσφορά εργασίας μειώθηκε ως αποτέλεσμα των αφυπηρετήσεων και της μετανάστευσης.

Παράλληλα αυξήθηκαν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Η απασχόληση μη Κύπριων μειώθηκε κατά 10%, ενώ η απασχόληση των Κυπρίων κατά 1,3% σε σχέση με το μέσο όρο του 2012.

Η ανεργία των νέων παραμένει στο υψηλό ποσοστό του 38.8%. Η μακροχρόνια άνεργοι ανήλθαν στο 6,4% το τρίτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με 3,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 4 στους 10 ανέργους παραμένουν χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο. Οι νέοι μεταξύ 25-34 ετών αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για μακροχρόνια ανεργία.

Παρόλο που υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης στην αγορά εργασίας εντός 2014, σε συνθήκες αποπληθωρισμού και η μείωση του κόστους εργασίας μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, σημειώνεται ότι η μείωση της ανεργίας παραμένει δύσκολος στόχος αφού χρειάζεται χρόνος ώστε διαθέσιμες θέσεις εργασίας να ανταποκριθούν στην μακροχρόνια ανεργία.

Οι προοπτικές απασχόλησης, αναφέρεται, είναι καλύτερες στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα.