Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης

Η Τράπεζα Κύπρου μετά από μαραθώνια συνάντηση του ΔΣ, ανακοίνωσε ότι παραχωρήθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης μετοχές αξίας €1 δισ., σε ευρύ φάσμα θεσμικών επενδυτών από Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου αριθμού επενδυτών που προσέλκυσε η WL Ross & Co LLC καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ο  Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του συγκροτήματος Τζον Χούρικαν, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους.

Επίσης ο  Γουίλμπορ Ρος ιδρυτής και Πρόεδρος WL Ross&Co LLC που προσέλκυσε επενδυτές για το 40% της τοποθέτησης, εμφανίστηκε διατεθειμένος για νέες επενδύσεις στην Κύπρο.

Επίσης  η τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της για εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της το συντομότερο δυνατό στο ΧΑΚ και στο ΧΑ, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση των συνήθων μετοχών σε αυτά τα χρηματιστήρια αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του 2014».

Αναφέρεται ακόμη ότι στις 31 Μαρτίου 2014, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 της Τράπεζας ανερχόταν στο 10,6%.

«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €1 δισεκατομμύριο σε συνδυασμό με τις ενέργειες απομόχλευσης που έχουν ολοκληρωθεί μετά τη λήξη του πρώτου τρίμηνου του 2014, αναμένεται να ενισχύσουν το δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CRD IV/CRR – με μεταβατικές διατάξεις) σε 15,6% και το δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CRD IV/CRR– χωρίς μεταβατικές διατάξεις) σε 15,1%», σημειώνεται.

«Η Τράπεζα ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης 4.166.666.667 νέων συνήθων μετοχών στην τιμή των €0,24 με συνολικά μεικτά έσοδα €1 δισεκατομμύριο», αναφέρεται.

Προχωρεί επίσης «στη Δεύτερη φάση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου («Ανοικτή Προσφορά»), κατά την οποία οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν, μέσα σε περίοδο 15 ημερών που αρχίζει στις 31 Ιουλίου 2014, να υποβάλουν αίτηση για αριθμό μετοχών μέχρι 20% του συνολικού αριθμού μετοχών που παραχωρήθηκαν στην Τοποθέτηση στην ίδια τιμή με την Τιμή Διάθεσης Τοποθέτησης».

Η ελάχιστη επένδυση στην Ανοικτή Προσφορά θα είναι €100.000 ανά υφιστάμενο μέτοχο, διευκρινίζεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι «η κατανομή στους επενδυτές, κατά την Πρώτη φάση, θα αναπροσαρμοστεί για να καλυφθούν οι μετοχές που θα κατανεμηθούν στους υφιστάμενους μετόχους κατά τη διαδικασία clawback, με τρόπο ώστε τα συνολικά μεικτά έσοδα της έκδοσης, τόσο από την Πρώτη φάση όσο και τη Δημόσια Προσφορά, να ανέρχονται συνολικά σε €1 δισεκατομμύριο».

Για την ολοκλήρωση της Ανοικτής Προσφοράς ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για την Τοποθέτηση.

Δεδομένου ότι αυτές οι προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, προστίθεται, «το συνολικό εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της Τοποθέτησης και της Ανοικτής Προσφοράς θα ανέρχεται σε €892.237.734,50 διαιρεμένο σε 8.922.377.345 Συνήθεις Μετοχές ονομαστικής αξίας €0,10 ανα μετοχή».

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, «κατά την Τρίτη φάση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα θα προσφέρει μέχρι €100.000.000 νέες συνήθεις μετοχές (επιπρόσθετα από αυτές που θα εκδοθούν κατά την Πρώτη και Δεύτερη φάση) για υποβολή προσφορών από υφιστάμενους μετόχους (εξαιρουμένων αυτών που συμμετείχαν στην Τοποθέτηση εκτός και αν ήταν υφιστάμενοι μέτοχοι πριν την Τοποθέτηση), πριν από οποιανδήποτε εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αθηνών (που υπόκειται στη λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές)».

«Η επιτυχία της τοποθέτησης θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Χρίστης Χασάπης, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι υψηλού επιπέδου θεσμικοί επενδυτές επέδειξαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην τοποθέτηση καταδεικνύει την εμπιστοσύνη τους προς την Τράπεζα και την κυπριακή οικονομία».

Από την πλευρά του Διευθύνων Σύμβουλος Τζον Χούρικαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ποιότητα και το εύρος της βάσης των θεσμικών επενδυτών. «Αυτή η σημαντική επένδυση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδεικνύει την Τράπεζα Κύπρου ως μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σε δική του δήλωση, ιδρυτής και Πρόεδρος της WL Ross&Co LLC Γουίλμπορ Ρος είπε ότι «σε συνεργασία με την ανώτατη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, έχουμε προσελκύσει διεθνείς επενδυτές που δεσμεύτηκαν για το 40% της Τοποθέτησης».

«Κατόπιν της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, σκοπεύουμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην αναζωογόνηση της Τράπεζας Κύπρου και είμαστε διατεθειμένοι για νέες επενδύσεις στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «αυτή η χώρα, η οποία άκμαζε πριν την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, βρίσκεται στο σωστό δρόμο ανάκαμψης».