Αφιέρωμα της ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27 Μαρτίου), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της εκπομπής «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ», με τίτλο «Η ΠΡΟΒΑ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ (ΘΙΑΣΟΣ ΣΑΟΥΜΠΙΝΕ, Δ. ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ)», παραγωγής 1985.
Η εκπομπή αναφέρεται στην προετοιμασία της θεατρικής παραγωγής, βασισμένης στην τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου, που παρουσιάστηκε από τον βερολινέζικο θίασο Σαουμπίνε, σε σκηνοθεσία  Πέτερ Στάϊν, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη το 1985.

Η παράσταση δόθηκε σε γερμανική γλώσσα και η διάρκειά της ήταν εννέα ώρες. Στα μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από την πρόβα της πρώτης τραγωδίας της τριλογίας, «Αγαμέμνων», ο Π. Στάϊν διδάσκει τους ηθοποιούς του, που αποτελούν τον χορό των γερόντων του δράματος.
Σε συνέντευξη που παραθέτει στον Γιάννη Γαϊτάνο, ο Πέτερ Στάϊν μιλά για την άρρηκτη σχέση θεάτρου – πολιτικής, πολιτικής και ψυχαγωγίας, για τη στρεβλωμένη αντίληψη περί πολιτικής στη σύγχρονη εποχή, για το πολιτικό θέατρο και για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Αναφέρεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο δούλεψαν ο ίδιος και οι ηθοποιοί του για την κατανόηση και τη μετάδοση των μηνυμάτων της «Ορέστειας». Η Μίρκα Γεμεντζάκη, η οποία ανέλαβε την επιμέλεια του μουσικού μέρους της παράστασης, αναφέρεται στη λογική, βάσει της οποίας επέλεξε τη μουσική της παράστασης και τη συνεργασία της με τους Γερμανούς ηθοποιούς.