Αυτές τις ώρες απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία όλων

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του έργου Minthis Hills Golf Resort, στη Τσάδα, δήλωσε  ότι αυτές τις ώρες απαιτείται μεγαλύτερη και στενότερη συνεργασία όλων.

“ Γνωρίζουμε τις θυσίες στις οποίες ο λαός μας έχει υποβληθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης”, προσθέτοντας πως τα δημόσια οικονομικά “βρίσκονται σε μια πορεία απόλυτου ελέγχου” .

Συνεχίζοντας είπε ότι αυτό που υπολείπεται, “ είναι να δούμε πώς δημιουργούνται οι συνθήκες ακόμη πιο στέρεας σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η δημιουργία εκείνων των συνθηκών ενθάρρυνσης – αφού αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Κράτους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος – της ενθάρρυνσης των επενδύσεων. Της προσέγγισης ξένων επενδύσεων, της δημιουργίας συνθηκών έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας” , προσθέτοντας πως “ αυτά γίνονται μέσα μόνο από συνέπεια και σταθερότητα”.

“Συμμερίζομαι  τις ανησυχίες της Βουλής και όποιων τις εκφράζουν”, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι θερμή του παράκληση αν θέλουμε τη συντομότερη έξοδο από τις μνημονιακές υποχρεώσεις “ να υπερβούμε εαυτούς και να παρακολουθήσουμε τι είναι αυτό το οποίο δυστυχώς βρεθήκαμε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ως συμβατικές υποχρεώσεις, προκειμένου να αντλήσουμε από τους δανειστές τα χρήματα που χρειαζόμαστε”.

Καταβάλλουμε συνέχισε, κάθε προσπάθεια να επιτύχουμε σε αυτό το στόχο και υπολογίζεται ότι το 2015, αν και εφόσον προχωρήσουμε με τους ίδιους βηματισμούς, όπως μέχρι σήμερα, που επέτρεψαν αξιολογήσεις θετικότατες και αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης, την έξοδο μας στις αγορές πολύ πρόωρα και μάλιστα κατά τρόπο εντυπωσιακό ακόμη και για τους ίδιους τους δανειστές μας. Το γεγονός, είπε, ότι παρουσιάζεται ή αρχίζει να παρουσιάζεται αύξηση των δεικτών κατανάλωσης, το γεγονός ότι αρχίζει να σταθεροποιείται με υποχώρηση η ανεργία, τα επιτεύγματα της μειωμένης ύφεσης σε σχέση με ό,τι είχαν προϋπολογίσει διάφοροι Οίκοι αλλά και οι δανειστές μας, δεν είναι παρά απόδειξη σημείωσε “ πως αν με πειθαρχία ακολουθήσουμε το πρόγραμμα, είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων, όχι απλώς το 2015 αλλά πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν και υπολογίζουν κάποιοι”.

Αρκεί πρόσθεσε, “ αυτές τις κρίσιμες ώρες να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να ξεπεράσουμε κάποιους προβληματισμούς που φαίνεται ότι μέσα από τη συλλογικότητα έχουμε πετύχει και αυτό είναι η προστασία των ευάλωτων”.

O κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στους μετόχους της ιδιοκτήτριας εταιρίας και ειδικά στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών Pafilia, κ. Ηλία Ηλιάδη και σημείωσε πως οι επενδύσεις αυτή την περίοδο αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης διαβεβαιώνοντας τον ότι η ενθάρρυνση τους από την Κυβέρνηση συνιστά ύψιστη προτεραιότητα.

Επεσήμανε ακόμη πως η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων, εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων, όπως η επέκταση του φάσματος της ανάπτυξης γης για μεγάλα έργα, η έκδοση αδειών για τουριστικές αναπτύξεις, όπως ξενοδοχεία, καζίνο, γήπεδα γκολφ κ.ά., και οι περαιτέρω διευκολύνσεις για απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής στην Κύπρο ή παραχώρηση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικαιούχους μη πολίτες της ΕΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της χρονοβόρας έγκρισης των αδειών προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έργο ανάπτυξης λέγοντας πως “και με ιδιαίτερη προσοχή άκουσα τον φίλο Ηλία να αναφέρεται για τα επτά χρόνια ανάγκης έγκρισης των αδειών προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έργο ανάπτυξης. Φανταστείτε ποιος είναι εκείνος των ξένων επιχειρηματιών που μπορεί να ενδιαφερθεί να κάνει επενδύσεις στην Κύπρο, αν λάβει υπόψη χρονοδιαγράμματα, που θέλω να πιστεύω ανήκουν στο παρελθόν”.

Αναφερόμενος στο Minthis Hills Golf Resort είπε πως είναι έργο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Πολιτείας και ενισχύει τους σχεδιασμούς και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για προώθηση της ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κρίσης, που δεν είναι άλλο από την ανεργία.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε εκ νέου το θαυμασμό του για τον δυναμισμό των Κυπρίων επιχειρηματιών και σημείωσε πως κάτω από τις συνθήκες της οικονομικής ύφεσης που βιώνει η Κύπρος, έργα αυτής της έκτασης και σημασίας θυμίζουν στους πάντες, εντός και εκτός της χώρας, ότι οι Κύπριοι είμαστε αποφασισμένοι, όχι απλώς να σταθούμε στα ποδιά μας, αλλά και να προχωρήσουμε μπροστά.