Αυστηρότερα μέτρα κατά της κυβείας και του παράνομου στοιχήματος

Στην ενδυνάμωση των μέτρων και των εργαλείων προχωρούν Κυβέρνηση και Βουλή, που δίνονται στην αστυνομία, για πάταξη της κυβείας και του παράνομου στοιχήματος.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και θα παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις στις διωκτικές αρχές, μετά από διάταγμα δικαστηρίου, να κλείνει οικήματα ή χώρους, όπου διεξάγεται παράνομο στοίχημα ή κυβεία, ακόμα και αν δεν υπάρχει μέχρι εκείνη τη στιγμή καταδίκη, για το συγκεκριμένο αδίκημα.
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννος Λαμάρης είπε ότι όλες οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου τείνουν στη διευκόλυνση και μη παρεμπόδιση των διωκτικών αρχών, μέσα από ξεκάθαρες διαδικασίες, ώστε να μη διαφεύγει κάποιος που παρανομεί.

Όπως είπε «τα μέλη της Επιτροπής, είναι προς τη θετική κατεύθυνση, για το νομοσχέδιο, για να διευκολυνθεί η πάταξη ενός φαινομένου, που εξαπλώνεται ραγδαία στις γειτονίες».

Εξήγησε ακόμα πως οι αρχές με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν την παράνομη χρήση μηχανών παιγνίου και σημείωσε πως με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρχει δυνατότητα να κλείνει το υποστατικό μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα μέχρι 300 χιλιάδες και πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων ή στον Αρχηγό της Αστυνομίας να αιτείται μονομερές διάταγμα σε σχέση με την αναστολή εργασιών σε συγκεκριμένο χώρο, που έχει να κάνει με στοιχήματα και με μηχανές παιγνίου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, εξήγησε πως το διάταγμα δικαστηρίου θα επιτρέπει στην κυβέρνηση και στην Αστυνομία να κλείνει τέτοιου είδους χώρους, να τους σφραγίζει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, για να μην επαναλαμβάνεται αυτή η παράνομη πράξη επ’ αόριστον και να εκμεταλλεύονται οι παράνομοι το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της καταγγελίας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την καταδίκη.

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ θετικό μέτρο. Από καιρό έπρεπε να δοθούν αυτές οι δυνατότητες στην Αστυνομία και πιστεύουμε ότι με τη λελογισμένη εφαρμογή του, χωρίς υπερβολές, θα ακολουθήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας και την αντιμετώπιση της μάστιγας της κυβείας και του παράνομου στοιχήματος», είπε.