Αντ. Σαμαράς: Η ανάπτυξη πλησιάζει

Μήνυμα ενότητας κατά του ρατσισμού, της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού αλλά και έκκληση οι δημοκρατίες να πολεμήσουν αλληλέγγυες την ύφεση απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι η ανάπτυξη πλησιάζει.

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εβραϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες (AJC Transatlantic Institute), με θέμα το μέλλον της Ευρώπης ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι σημερινές δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή αλλά και των μεταρρυθμίσεων που φέρνουν την ανάπτυξη.

Κατά την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορές στην παρατεταμένη περίοδο ύφεσης που πέρασε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οποία όπως είπε χτύπησε με δριμύτητα την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, προκάλεσε ανεργία χωρίς προηγούμενο και οδήγησε στη φτώχεια σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Ο ίδιος τόνισε ότι πριν από δύο μόλις χρόνια, πολλοί προεξοφλούσαν την κατάρρευση της χώρας, με τον εξτρεμισμό να δυναμώνει απότομα και να συντρίβει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά διαψεύστηκαν.

«Ο εξτρεμισμός κέρδισε έδαφος προσωρινά, αλλά δεν απέκτησε ποτέ δυναμική. Σήμερα ο εξτρεμισμός κάθε μορφής βλέπει τη δυναμική του να υποχωρεί. Η κοινωνική συνοχή, αν και τραυματίστηκε, άντεξε στις πιέσεις. Η Δημοκρατία, παρά τα πλήγματα που υπέστη από λαϊκιστές κάθε είδους, στάθηκε όρθια», υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα σήμερα έχει ήδη αρχίζει να ανακάμπτει και ανακόπηκε η ανοδική τάση της ανεργίας, «η ανάπτυξη πλησιάζει» ανέφερε.

«Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν τελειώσαμε ακόμα. Αλλά τώρα πια κερδίζουμε έδαφος. Είναι ένας αγώνας της ελπίδας ενάντια στο φόβο. Ένας αγώνας της φιλελεύθερης δημοκρατίας ενάντια στο λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην νέα Ενωμένη Ευρώπη και τα φαντάσματα από το παρελθόν», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.