Αυστηρή τήρηση του προγράμματος προτείνει η Λαγκάρντ

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολισθήσεις στην εφαρμογή» του κυπριακού προγράμματος, τονίζει σε γραπτή δήλωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή τη χθεσινή έγκριση από το συμβούλιο του Ταμείου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Κύπρο, μέσα στα πλαίσια του τριετούς προγράμματος.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, το τριετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του ΔΝΤ θα βοηθήσει την Κύπρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους σε ανεκτά επίπεδα.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία έχει υποστεί κρίση εμπιστοσύνης, η οποία συνδέεται με τις αδυναμίες στον υπερμεγέθη τραπεζικό της τομέα και μεγάλες εξωτερικές και εσωτερικές ανισορροπίες. Οι Αρχές έλαβαν γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εξαρχής εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης των δύο μεγαλύτερων και αναξιόχρεων τραπεζών, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, προστατεύοντας παράλληλα τους ασφαλισμένους καταθέτες. Έχουν, επίσης, υλοποιηθεί φιλόδοξα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, όπως τονίζει.