Αυξήσεις εισφορών για 1.400.000 ελευθέρους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Δραματικές αυξήσεις εισφορών για 1.400.000 ελευθέρους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών. Στο βωμό της τόνωσης των εσόδων του ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση συναίνεσε στις παράλογες απαιτήσεις του κουαρτέτου να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι ήδη στοχοποιημένες κατηγορίες ασφαλισμένων που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό από την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί την αύξηση της βάσης υπολογισμού των νέων εισφορών, προκειμένου να υπολογίζονται στο εισόδημα μετά τις δαπάνες, αλλά πριν από τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Αντιλαμβάνεται κανείς πως αν η εισφορά του 26,95% υπολογιστεί στο μεικτό εισόδημα (στα 1.000 ευρώ/μήνα) αντί του καθαρού (791,65 ευρώ), τότε θα προκύψει μια σημαντική αύξηση για τον ασφαλισμένο.

Στο μεταξύ, στα… χαρτιά έμεινε τελικά η επιστροφή της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα και άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με βάση τα όσα προβλέπει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης- δανειστών, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται με καθυστέρηση και υπό προϋποθέσεις. Έτσι παρά την πρόθεση της Αχτσιόγλου να νομοθετηθεί ρητά ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 αίρεται η αναστολή των δύο αρχών, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, οι δανειστές ζητούν να νομοθετηθεί η διατήρηση της αναστολής που ψηφίστηκε το 2011 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στο «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση κατόρθωσε να μην αλλάξουν τα όρια και να παραμένουν στο 5% μηνιαίως, όμως αναγκάστηκε να δεχτεί την κατάργηση της προέγκρισής τους, ανοίγοντας τον δρόμο για «ευκολότερες» ομαδικές απολύσεις. Το υπουργικό βέτο καταργείται και στο εξής ο έλεγχος της διαδικασίας περνά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο υπάρχει τριμερής εκπροσώπηση των εργοδοτών, των εργαζομένων και του κράτους.
Πλέον ο εργοδότης υποχρεούται να κάνει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τουλάχιστον 30 ημέρες και στη συνέχεια να καταθέσει στον ΟΑΕΔ τη λίστα με τους απολυμένους.