Αυξάνονται οι απαιτήσεις της Τρόικα

Σκληρές απαιτήσεις θέτει η τρόικα στη Λευκωσία, με τους όρους για την υπογραφή του κυπριακού μνημονίου ολοένα να αυξάνονται. Οι απαιτήσεις και οι ανατροπές προέκυψαν επειδή το έλλειμμα  παρουσιάστηκε υψηλότερο του αναμενόμενου.

Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ναι μεν οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία επέτειναν το αδιέξοδο της οικονομίας και οδήγησαν στην ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση, όπως λέει η κυβέρνηση Χριστόφια αλλά εξίσου σοβαρά προβλήματα και ευθύνες για την παρούσα κατάσταση αντιμετωπίζει το ίδιο το κράτος και ας προσπαθούν κάποιοι να το κρύψουν. Δυστυχώς όμως το χρέος της κυπριακής δημοκρατιάς δεν είναι κάτι που μπορεί να κρυφτεί.

Την ίδια ώρα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης υποστηρίζει την ανάγκη σύναψης συμφωνίας με την τρόικα το συντομότερο δυνατό προκειμένου “να τερματιστούν οι ανησυχίες τόσο για το ενδεχόμενο στάσης  πληρωμών, αλλά και όσα ακούγονται σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.” ενώ προσθέτει απο την πλευρά του ότι το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο “ακόμη και με το χείριστο σενάριο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διότι η αύξησή του θα είναι προσωρινή”.

Όπως και να χει η τρόικα κάνει στενό μαρκάρισμα στην Κύπρο προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία, γεγονός που θα είχε αποφευχθεί εάν η Κύπρος λάμβανε μέτρα πριν από 2 χρόνια και όχι τώρα που αδειάσανε τα ταμεία ..

‘Οπως δείχνουν τα πράγματα προς το παρών, δεν βιώνουμε πιο δύσκολες μέρες από αυτές που περνά η Ελλάδα. Όσο ο καιρός περνά όμως χάνουμε τη διαπραγματευτική μας δυνατότητα, άρα η κυβέρνηση Χριστόφια πρέπει να βιαστεί.