“Ατυχής εξέλιξη” η επιβεβαιωτική για το “υπεξ” των κατεχομένων

“Ατυχή εξέλιξη” χαρακτήρισε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στα κατεχόμενα την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το λεγόμενο υπουργείο υποστήριξε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, προχώρησε σε σεισμικές έρευνες σε περιοχές για τις οποίες “έχει αδειοδότηση η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων. Πρόσθεσε πως τέτοια βήματα αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και είναι απαράδεκτα. Σημείωσε πως προγραμματίζουν την έναρξη γεωτρήσεων επιπρόσθετα με τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές για τις οποίες δόθηκε “άδεια” στην Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων.

Ισχυρίστηκε πως τέτοια βήματα και οι προσπάθειες για καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων δείχνουν πως η ε/κ πλευρά δεν είναι ειλικρινής ότι επιθυμεί λύση και σταθερότητα.

Το λεγόμενο υπουργείο ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα όσον αφορά την έρευνα, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση του φυσικού πλούτου και πρόσθεσε πως δεν θα επιτρέψουν απεμπόληση αυτών των δικαιωμάτων.

Εξάλλου έκανε λόγο για καλή βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για επίλυση του θέματος των υδρογονανθράκων, σημειώνοντας πως η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς που επιδόθηκε στο ΓΓ του ΟΗΕ στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.

Σύμφωνα με το λεγόμενο υπουργείο, η ελληνοκυπριακή πλευρά και αυτοί που δεν την καλούν να σκεφτεί με βάση την κοινή λογική θα είναι υπεύθυνοι για οποιανδήποτε εξέλιξη κατά των δικαιωμάτων των Τ/κ και αυτό μπορεί να φέρει στην ατζέντα τη λύση δυο κρατών.

Το “υπουργείο” κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να τερματίσει τις “ονειροπόλες” πολιτικές της, προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να συμβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά προκειμένου να υπάρξει κοινή βάση για μια αμοιβαία συμφωνία σε ότι αφορά τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες, μέχρι την επίτευξη λύσης.