Ασφαλές καταφύγιο στην κλυδωνιζόμενη παγκόσμια αγορά το ελβετικό φράγκο

Οι επελάσεις του ελβετικού φράγκου έχουν ιστορία από την πλευρά τους καθώς η κερδοσκοπία μεγαλώνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει να μειώσει τα επιτόκια.

Το ελβετικό φράγκο ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τους τελευταίους τέσσερις κύκλους μειώσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. Το νόμισμα ήδη καλπάζει, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών αξιογράφων πέφτουν κατακόρυφα, αποδεικνύοντας ότι “η πατέντα” μπορεί να επαναληφθεί. Η JPMorgan πιστεύει ότι όντως μπορεί, πράγμα που θα οδηγήσει την τράπεζα να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για το ελβετικό φράγκο, τη Δευτέρα.

“Η κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών κινδύνου θα είχε τη δυνατότητα να οδηγήσει σε έντονα και επιταχυνόμενα κέρδη όσους επιλέγουν το ελβετικό φράγκο”, ανέφερε σε έκθεσή του ο Paul Meggyesi, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της JPMorgan.

Ο Meggyesi βλέπει τώρα την ενίσχυση του φράγκου στα 0,95 έναντι του δολαρίου, η ισχυρότερη θέση στη σχετική ισοτιμία από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, έναντι του προηγούμενου στόχου των 0,98, γεγονός που αντικατοπτρίζει την πιθανότητα μιαςπ ολιτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Fed. Οι αγορές εκτιμούν ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε περικοπές περίπου 78 μονάδων βάσης κατά τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για αυτό το διάστημα.

Με τους κινδύνους ύφεσης να αυξάνονται εν μέσω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων παγκόσμιων οικονομικών «παικτών», οι επενδυτές έσπευσαν σε ασφαλή νομίσματα. Τον περασμένο μήνα, το φράγκο έχει ενισχυθεί περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας όλα τα άλλα νομίσματα στην ομάδα των 10. Το ελβετικό νόμισμα δεν μεταβλήθηκε, παρά ελάχιστα κι άφτασε τα 0,9900 ανά δολάριο στις 8:06 π.μ. ώρα Λονδίνου την Τρίτη.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελβετίας, το οποίο ανέρχεται στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κι είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιαπωνίας, καθιστά το φράγκο ισχυρότερο καταφύγιο, δήλωσε η JPMorgan. Το γιεν είναι ο κύριος αντίπαλος του φράγκου ως καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου μεταξύ των νομισμάτων, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.