Αστυνομία για Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών: Φέτος κατασχέθηκαν πάνω από 190 κιλά ναρκωτικών ουσιών

Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και παράνομης διακίνησης ναρκωτικών σήμερα. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία από τη δράση της Αστυνομίας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και στέλνει το δικό του μήνυμα.

Αυτούσιο το μήνυμα του Αρχηγού Αστυνομίας, κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου

Φίλες και φίλοι,
Η 26η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Μια μέρα που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1987 με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη απέναντι σε μια διαρκώς εξελισσόμενη απειλή για την κοινωνία. Μια απειλή, με καταστροφικές συνέπειες για τους ουσιοεξαρτώμενους, ιδιαίτερα τους νέους και τις οικογένειές τους.

Η γνώση για το τι είναι τα ναρκωτικά, το πως και γιατί μπαίνουν στη ζωή των νέων, είναι κάτι που απασχολεί έντονα πολλούς ειδικούς, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα χιλιάδες επιστημονικά άρθρα, τα οποία συγκλίνουν στο γεγονός ότι, στις πλείστες των περιπτώσεων, τα θύματα της εξάρτησης είναι παιδιά με προβληματισμούς, με ανησυχίες, αλλά όχι επαρκώς εφοδιασμένα στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, με λανθασμένα πρότυπα και φόβους για το μέλλον.

Στη μάχη αυτή κατά των ναρκωτικών πρέπει να ριχθούμε όλοι. Όλοι έχουμε χρέος να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Σίγουρα, η πρόληψη δεν είναι υπόθεση μόνο των γονιών, μόνο των ειδικών, ή μόνο της Αστυνομίας, αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Η πρόληψη έχει άμεση σχέση με την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης ζωής των νέων, αλλά και με την υιοθέτηση υγιή προτύπων.

Ως Αστυνομία, αναλαμβάνουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση του φαινομένου, υλοποιώντας με αποφασιστικότητα δράσεις για την αποτροπή και παρεμπόδισή του. Αυτό, επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της προσφοράς σε σχέση με τη διακίνηση, τη διάθεση και αγορά παράνομων ουσιών, καθώς επίσης και τη μείωση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

Παράλληλα, μέσω της λειτουργίας του Γραφείου Πρόληψης και Κοινωνικής Παρέμβασης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, και του σχεδιασμού και της υλοποίησης στοχευμένων προληπτικών προγραμμάτων και δράσεων, παρουσιάσεων, εργαστηρίων και άλλων εκδηλώσεων, στοχεύουμε στη διαμόρφωση συνθηκών προστασίας του συνόλου των πολιτών και ιδιαίτερα της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των νεαρών και των ανηλίκων.

Επιπρόσθετα, παρέχουμε συμβουλευτική και στήριξη σε άτομα, που είτε ζητούν οικειοθελώς βοήθεια από την Αστυνομία, είτε χρήζουν εξειδικευμένης βοήθειας, με την παραπομπή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα για θεραπεία και ψυχολογική στήριξη.

Με αυτά τα λίγα λόγια, θέλω να υπογραμμίσω ότι, η Παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης ναρκωτικών αποτελεί ορόσημο, για να μας υπενθυμίζει ότι οι ουσίες εξάρτησης αποτελούν απειλή της ευταξίας και της συνοχής του κοινωνικού ιστού.

Ως Αρχηγός Αστυνομίας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, έχω θέσει το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου των Ναρκωτικών ψηλά στις προτεραιότητές μου και έτσι θα συνεχίσω, σεβόμενος τον άνθρωπο και τις αξίες που πρεσβεύει, για να εξασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της υγείας, της κοινωνικής σταθερότητας και της ασφάλειας.

Αρχηγός Αστυνομίας,

Στέλιος Παπαθεοδώρου