Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: “Η εκκλησία θέλει ελληνοχριστιανική παιδεία”

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Κενεβέζος και οι Αρχιερείς συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη σχέση Εκκλησίας-Παιδείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ ανέφερε ότι η Εκκλησία θέλει την παιδεία ελληνοχριστιανική, ενώ ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τα ανοικτά ζητήματα του Υπουργείου του με την Εκκλησία μπορούν να κλείσουν μέσα από καθαρή και ειλικρινή συνεργασία, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόθεσή του είναι να διατηρηθεί ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Περαιτέρω ο Υπουργός Παιδείας αιτήθηκε συνέχιση της στήριξης προς τους μαθητές και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει ήθος, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ιερείς που είναι και ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί μπορούν να είναι πιο κοντά στο Υπουργείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η ΕΕ θα αντιληφθεί το νευραλγικής σημασία ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και η Εκκλησία της Κύπρου λόγω της εγγύτητας της με τη Μέση Ανατολή και την παρουσία του χριστιανισμού στην περιοχή.

Στην αντιφώνησή του ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και ότι η Εκκλησία αποτελεί θεσμό που μπορεί να ενισχύσει τους στόχους μας».

Πρόσθεσε ότι διατηρούμε την πρόθεση του Υπουργείου για σεβασμό της διαφορετικής άποψης και είπε πως υπάρχουν πολλά ανοικτά κεφάλαια στην παιδεία που σχετίζονται με την Εκκλησία, λέγοντας ότι σε συνεργασία μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι τα χαρακώματα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Περαιτέρω, αφού ευχαρίστησε την Εκκλησία για τη συμπαράσταση που προσφέρει στους απόρους μαθητές και ενήλικες συνανθρώπους μας και ζήτησε συνέχιση της συνεργασίας με τη συνδρομή της Εκκλησίας σε αυτή την περίοδο που τα οικονομικά του κράτους δεν είναι καλά, είπε ότι Εκκλησία και πολιτεία θα είναι παρόντες και αρωγοί στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.