Αρχιεπίσκοπος και Σαμαράς αντάλλαξαν απόψεις

Συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου είχαν ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’  με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά την διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό.

Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς εξερχόμενος της Αρχιεπισκοπής δεν προέβη σε δηλώσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε  ότι “είχαμε την χαρά να δεχθούμε εδώ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και όπως πάντοτε όποτε τον έχουμε κοντά μας ως Εκκλησία λέμε τις απόψεις μας γιατί θέλουμε ο τόπος τούτος να ζήσει, ο λαός μας να δει καλύτερες μέρες”.

Στο ολίγο χρονικό διάστημα που είχαμε, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, επεσήμανα ότι και η Ελλάδα αλλά και ιδιαίτερα εμείς, όλοι οι Πρέσβεις μας τόσο στις χώρες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στην Ευρώπη πρέπει να δώσουν το μήνυμα ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ανήκει στο κράτος, στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα αγαθά τα παίρνουν οι πολίτες αυτού του κράτους ανεξάρτητα αν είναι Ελληνες ή αν είναι Τούρκοι ή οτιδήποτε.

Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όμως, συνέχισε, σε όλες τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να δώσουν με την σειρά τους και εκείνοι το μήνυμα στην Τουρκία ότι εδώ υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία βέβαια δεν αναγνωρίζουν – ομιλούν περί δύο κρατών, έτσι θέλει η Τουρκία δύο κράτη στην Κύπρο και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεχτό από εμάς.

Σε ερώτηση αν το θέμα ΑΟΖ θα τεθεί στο θέμα των διαπραγματεύσεων, ο Μακαριώτατος ανέφερε πως “πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται δεχτό ούτε από την Κυβέρνηση ούτε και από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας”.

Θέλω να πιστεύω, συμπλήρωσε, ότι όλοι έχουμε δεσμευτεί ότι κάτι τέτοιο απορρίπτεται από εμάς και δεν πρόκειται να μπει στις συνομιλίες τέτοιο θέμα, θα είναι ό,τι πιο αρνητικό.