Αρχιεπίσκοπος: Κάποιοι πήραν θάρρος, ξετσιπώθηκαν.. Να κάτσουν τη μάππα κάτω

Αρχιεπίσκοπος: Κάποιοι πήρα θάρρος, ξετσιπώθηκαν.. Να κάτσουν τη μάππα κάτω

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του σήμερα αναφέρθηκε στο θέμα των δηλώσεων του ΜΗτροπολίτη Μόρφου, στον αφορισμό Πιτσιλλίδη και στο θέμα που πρόεκυψε με τη Ρωσική εκκλησία στα κατεχόμενα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Μητροπολίτη Μόρφου και των σχετικών ποινικών ερευνών απάντησε ότι δεν τέθηκε θέμα κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, την Πέμπτη και διευκρίνησε  πως το θέμα δεν θα τεθεί στη Σύνοδο ενόσω αυτό βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Θα αφήσουμε τον Γενικό Εισαγγελέα να καταλήξει στη θέση του, συνέχισε και διατυπώνοντας την προσωπική του άποψη είπε πως κάποιοι το έχουν παρακάνει, υπερέβησαν τα εσκαμμένα, ξετσιπώθηκαν και τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες καθώς δεν συνάδουν με την κουλτούρα του λαού μας, τόνισε πως η εκκλησία δεν φοβάται κανένας και θα μείνει ισχυρή.

«Πήραν θάρρος και δεν νομίζω ότι η Εκκλησία μπορεί να σιωπά έναντι αυτών των καταστάσεων. Ξετσιπώθηκαν για αυτό και πρέπει να προσγειωθούν οι πάντες, καθώς στην Κύπρο έχουμε ένα θρησκευόμενο λαό και δεν μπορεί ο καθένας να πετάγεται πάνω και να κάνει ό,τι θέλει», επανάλαβε.

Ανέφερε περαιτέρω ότι πρέπει «όλοι να κάτσουν τη μάππα κάτω, δεν μπαίνουμε στα προσωπικά του καθενός. Όλους τους αγαπούμε, αλλά να μάθουν να σέβονται την Εκκλησία, τον Πλάστη και τον Δημιουργό μας και να μην βρίζουν τα θεία, καθώς δεν μπορούμε να ανεχθούμε κάτι τέτοιο».

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρεται, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ είπε σηκώθηκαν όλοι πάνω και επιτέθηκαν του Μητροπολίτη Μόρφου, ασχέτως αν καλά ή κακά έκαμε.

Μας έστειλαν μερικές επιστολές απαράδεκτες, ανέφερε επαναλαμβάνοντας ότι αυτό το ξετσίπωμα δεν ήταν η κουλτούρα του λαού μας και δεν νομίζω ότι η Εκκλησία θα φοβηθεί η θα σιωπήσει και αυτά λέγονται ώστε να μην πάρουν θάρρος, το λέω με αυστηρότητα. Θέλω μία Εκκλησία δυνατή, η οποία να έχει άποψη και δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας.

Ερωτηθείς αν λέγοντας αυτά παρέχει στήριξη στον Μητροπολίτη Μόρφου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: Όχι. Αυτό αφήστε το. Όταν θα τελειώσει έχουμε καιρό να τα πούμε» συμπλήρωσε.

Για την άρση αφορισμού Πιτσιλλίδη

Κλειστό το θέμα της άρσης του αφορισμού του Ανδρέα Πιτσιλλίδη θεωρεί η Ιερά Σύνοδος δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας πως στη σχετική επιστολή του προς τους συνοδικούς ο κ. Πιτσιλλίδης δεν εκφράζει μεταμέλεια.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε πως άρση του αφορισμού μπορεί να συζητηθεί και να δοθεί συγχώρεση εφόσον ο αφορισθείς εκφράσει δημοσίως τη μεταμέλεια του.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο ίδιος έλαβε την επιστολή ωστόσο δεν την άνοιξε για να την διαβάσει επειδή στο μεταξύ είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της.

Για να είμαι ειλικρινής δεν άνοιξα τον φάκελο γιατί πρόλαβε κάποιος και μου τηλεφώνησε το περιεχόμενο της, ανέφερε προσθέτοντας ότι στο περιεχόμενο της επιστολής δεν διαπιστώνεται συγνώμη στα γραφόμενα του κ. Πιτσιλλίδη.

Πρόσθεσε πως όταν το θέμα παρουσιάστηκε στην Ιερά Σύνοδο ρώτησε τους Συνοδικούς αν κάποιος εξ αυτών διαπίστωσε ότι ο κ. Πιτσιλλίδης μετάνιωσε για αυτά που είπε από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως για τον Θεό και την Παναγία και αδιαφορώντας για τις ύβρεις που διατύπωσε για τον ίδιο και τους άλλους αρχιερείς, μεταείδε και ζητά συγνώμη και συγχώρεση και ουδείς απάντησε ότι διαπίστωσε συγνώμη.

Είπε ακολούθως στη Σύνοδος πως εφόσον ουδείς εκ των Συνοδικών διαπίστωσε αίτημα συγχώρεσης και συγνώμη ο ίδιος θεωρεί το θέμα κλειστό.

«Αν ζητά συγχώρεση εγώ θα τον συγχωρήσω, αλλά αν εμμένει στις ανοησίες που έλεγε δεν υπάρχει συγχώρεση» συνέχισε δηλώνοντας ότι είμαστε στη διάθεση του κ. Πιτσιλίδη και αν μετανιώσει για αυτά που έκαμε και ζητήσει συγχώρεση από την Εκκλησία θα έχει συγχώρεση.

Η Εκκλησία δεν μισεί κανένα. Είναι πολυεύσπλαχνος και όποιος ζητήσει συγνώμη η Εκκλησία συγχωρεί ανέφερε περαιτέρω.

Θεολογική και ιερατική σχολή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρία της την Πέμπτη συζήτησε για τη θεολογική και ιερατική σχολή.

Πρόσθεσε πως η θεολογική σχολή έχει 16 νέους φοιτητές στο πρώτο έτος και ίσως να δεχόταν ακόμα ένα μέχρι τη Δευτέρα, σε αντίθεση με την ιερατική σχολή που είχε μερικούς φοιτητές από την Παλαιστίνη οι οποίοι έφυγαν προς την Ελλάδα.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος εξήγησε πως με αυτά τα δεδομένα η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να οργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια προς του κληρικούς που έχουν ανάγκη επειδή δεν επιθυμεί να κλείσει η ιερατική σχολή.

«Δεν θέλουμε μόνο θεολόγους, θέλουμε και δευτερεύοντες κληρικούς για την ύπαιθρο καθώς δεν μπορούμε να έχουμε παντού θεολόγους» συμπλήρωσε διευκρινίζοντας ότι στα μικρά χωριά των 50 κατοίκων δεν υπάρχει ανάγκη θεολόγου ιερωμένου.

Για το θέμα της ρωσικής εκκλησίας στα κατεχόμενα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ θα ενημερωθεί αρμοδίως από το Διοικητή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) αναφορικά με το θέμα των ρωσόφωνων χριστιανών που διαμένουν στην κατεχόμενη Κερύνεια και φέρονται να εκκλησιάζονται από ρωσόφωνο ιερέα.

Το θέμα που ήρθε στην επιφάνεια μετά από δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε «ρωσική ορθόδοξη εκκλησία βορείου Κύπρου» και τη τέλεση για αυτή λειτουργιών στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Πάνω Κερύνειας και στο εκκλησάκι της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη, απασχόλησε την τελευταία συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κυρηνείας ενημέρωσε τους Συνοδικούς για την πληροφόρηση που συγκέντρωσε για το θέμα