Αρχιεπίσκοπος: “Εμείς καλά την έχουμε, τι θα κάνει ο φτωχός λαός;”

Διαφωνίες εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τόσο με ενέργειες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσο και με την έκθεση της Pimco, προβλέποντας ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση η Κύπρος θα καταστραφεί.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας μνημοσύνου των πεσόντων κατά τις μάχες της Τηλλυρίας στον Παχύαμμο και αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε για το Διοικητή της ΚΤ: «Πιστεύω ότι το τραπεζιτικό θέμα τόσο των τραπεζών όσο και του συνεργατισμού, ό,τι δεν κατάφερε ο κ. Χριστόφιας να ισοπεδώσει, άφησε τον κ. Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να το ισοπεδώσει».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη διαφωνία του και για τον έλεγχο που διενήργησε η Pimco και την αξιολόγηση των μετοχών με 1 σεντ, εκφράζοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να αξιολογηθούν με πάνω από 50-60 σεντ ανά μετοχή.

«Κάνουν ότι θέλουν», συνέχισε, προσθέτοντας πως εκείνο που τον έχει αναστατώσει είναι «ότι δεν σέβονται τους ανθρώπους, που τους έπιασαν τα χρήματα, που κούρεψαν τις καταθέσεις και αντί να τους περιμένουν να βάλουν νέο συμβούλιο, νέο πρόεδρο και νέο εκτελεστικό της τράπεζας Κύπρου, ώστε να αποφασίσουν οι μέτοχοι προχωρούν αυτοί να πάρουν αποφάσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την απορία γιατί αδυνατεί η Κυβέρνηση να θέσει τροχοπέδη για να σταματήσει αυτή η οικονομική κατηφόρα, λέγοντας πως «στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα, δεν θα μείνει τίποτα. Έχουν βαλθεί να ισοπεδώσουν το τραπεζικό μας σύστημα και στο τέλος εκείνος που θα την πληρώσει θα είναι ο φτωχός λαός. Δεν θα την πληρώσει ούτε ο κύριος διοικητής, ούτε εγώ, ούτε ο κ. Πρόεδρος».

Εμείς καλά την έχουμε, συνέχισε και διερωτήθηκε τι θα κάνει ο φτωχός λαός, προσθέτοντας πως για αυτό η εκκλησία εγείρει φωνή και εκεί που μπορεί να βάλει τροχοπέδη θα βάλει.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας δήλωσε πως δεν θα διστάσει να καλέσει το λαό σε αντίδραση διότι – όπως είπε – αν σιωπήσουμε η καταστροφή είναι βεβαία.
«Είμαι σίγουρος», κατέληξε, «ότι η καταστροφή θα επέλθει στην Κύπρο».