Ανησυχίες Ν. Παπαδόπουλου για ενδεχόμενο πώλησης του Συνεργατισμού

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πώλησης από την Κυβέρνηση του Συνεργατισμού εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως ο Συνεργατισμός θα επιστρέψει στα μέλη του έτσι ώστε να συνεχίσει να προσφέρει το κοινωνικό έργο που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια.

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι ύστερα από τα μνημόσυνα των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού και των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της Helios, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «ο Συνεργατισμός πρέπει να επικεντρωθεί στη προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των καταθετών και της αγοράς γιατί είναι βιώσιμος, υπάρχει προοπτική και θεωρώ ότι με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να τα καταφέρει σήμερα να βγει από τις σημερινές του δυσκολίες».

Από την άλλη όμως, συνέχισε «οφείλουμε να σημειώσουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η προοπτική να πωληθεί ο Συνεργατισμός από την Κυβέρνηση παραμένει, η ανησυχία παραμένει καθώς η Κυβέρνηση θα πρέπει να κρατά στα χέρια της ένα χρέος της τάξης του ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ πλέον τόκους για τα επόμενα πέντε χρόνια και άρα θα έχει κίνητρο να ανακτήσει αυτά τα χρήματα με την πώληση του Συνεργατισμού. Αρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε μας το πώς θα διασφαλίσουμε το ότι ο Συνεργατισμός θα επιστρέψει στα μέλη του».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Συνεργατισμός θα πωληθεί «σε κάποια άλλη τράπεζα είτε κυπριακή, είτε ξένη» υπάρχει και η Ελληνική Τράπεζα και μπορεί να πωληθεί σε αυτήν, είπε και πρόσθεσε πως «δεν θα προκαταλάβω αυτή τη στιγμή σε ποιον θα πουληθεί ο Συνεργατισμός. Ο αντικειμενικός στόχος θα πρέπει να είναι να διασφαλιστεί ότι ο Συνεργατισμός θα επιστρέψει στα μέλη του έτσι ώστε να συνεχίσει να προσφέρει το κοινωνικό έργο που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ότι αφορά τον τρόπο διασφάλισης της επιστροφής του Συνεργατισμού στα μέλη του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε ότι «ακριβώς θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών πώς θα μαζευτούν τα αναγκαία κεφάλαια έτσι ώστε να αγοράσουν τα μέλη του Συνεργατισμού πίσω τις μετοχές τους μετά την παρέλευση της περιόδου των πέντε ετών που έχει θέσει η Τρόικα. Θα πρέπει να επιστρέψουν το ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ, συν 10% τόκο για κάθε χρόνο που θα παραμένει η στήριξη του κράτους».

Άρα, συνέχισε, στα πέντε χρόνια θα πρέπει να επιστραφούν πέραν των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Θα πρέπει να δούμε ακριβώς με ποιο τρόπο θα μαζευτούν αυτά τα χρήματα και ελπίζω να είναι αυτός ο στόχος εφικτός», κατέληξε.