Αρχίζουν οι διαβουλέυσεις με τη Τρόικα για εκποιήσεις

Τηλεφωνικές επικοινωνίες άρχισαν αξιωματούχοι της Τρόικας  οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα, με στόχο να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις που υιοθετήθηκε το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη αντίδραση από μέρους του ΔΝΤ, εν αναμονή και των επαφών της Τρόικας με τις κυπριακές Αρχές. Ωστόσο, πηγές εκτός ταμείου, με γνώση του ζητήματος, υποστηρίζουν ότι ενώ κατ’ αρχήν κρίνεται θετική η ψήφιση του νομοσχεδίου, θεωρούν πως κάποιες από τις τροποποιήσεις ακυρώνουν προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί με τις κυπριακές Αρχές.

Η μία τροποποίηση αφορά στο δικαίωμα προσφυγής στην δικαστική οδό στους χρεώστες για ποσά ως και 350 χιλιάδες ευρώ μετά την ολοκλήρωση οποιωνδήποτε άλλων διαδικασιών αναδιάρθρωσης.

Η δεύτερη τροποποίηση σχετίζεται με την απαλλαγή των χρεωστών από το υπόλοιπο του δανείου, αν το χρέος δεν καλύπτεται από την εκποίηση της περιουσίας. Και η τρίτη την αύξηση του χρονικού ορίου έναρξης της δημοπρασίας από τις 90 στις 120 μέρες. Δεν αποκλείεται να υπάρχει σκεπτικισμός και για άλλα σημεία.

Οι ίδιες πηγές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ποια θα ήταν η άμεση αντίδραση της Τρόικας. Όταν είχε ρωτηθεί σχετικά στις 30 Ιουλίου, η Ντέλια Βελκουλέσκου είχε δηλώσει πως « αν ο νόμος δεν περάσει, η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί και ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε στην Κύπρο για να συζητήσουμε την κατάσταση”.

Οι δύο επιλογές που υπάρχουν για την Τρόικα, σύμφωνα με τις πηγές εκτός ταμείου, είναι να μην ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να σταματήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης και η δεύτερη να προχωρήσουν αυτή τη φορά στην εκταμίευση και δώσουν προθεσμία μέχρι την επόμενη επιθεώρηση για να αφαιρεθούν σημεία από τη νομοθεσία που δε βρίσκουν σύμφωνη την Τρόικα.

«Στην πρώτη περίπτωση, ο φόβος που υπάρχει είναι να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις για ένα πρόγραμμα που θεωρούταν μέχρι σήμερα υποδειγματικό. Στη δεύτερη ότι επιτρέπεται η μη τήρηση συμφωνηθέντων», ανέφερε πηγή εκτός ταμείου.

Η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ, στην οποία θα συζητηθεί η αξιολόγηση έχει οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου.