Αρχή Ραδιοτηλεόρασης: Πρόστιμα για 27 παραβασεις

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου έβγαλε ανακοίνωση για τις αποφάσεις που πήρε σχετικά με 7 υποθέσεις για παραβάσεις  του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμου 7(Ι) του 1998 (όπως αυτός τροποποιήθηκε μεταγενέστερα) και των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000).

Παρακάτω δίνονται και οι σχετικές αποφάσεις της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης:

ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 129/2007(3)
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΣΙΓΜΑ»
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου διερεύνησε μετά από παράπονο/ καταγγελία υπόθεση που αφορούσε στο πρόγραμμα «Με αγάπη», όπως αυτό μεταδόθηκε στις 28.6.2007, μεταξύ των ωρών 15:00 – 17:00.
ΑΠΟΦΑΣΗ / ΚΥΡΩΣΗ: Η Αρχή έκρινε ότι υπάρχουν παραβάσεις του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμου 7(Ι) του 1998 (όπως αυτός τροποποιήθηκε μεταγενέστερα) και των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) σχετικά με:
– Τη μετάδοση προγράμματος, χωρίς αυτό να διέπεται από την αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και της υπόληψης του ατόμου (Διοικητικό Πρόστιμο 1.000€).
– Τη μετάδοση προγράμματος, χωρίς ο οργανισμός να διασφαλίσει το σεβασμό προς την τιμή, την υπόληψη, την προσωπικότητα, την επαγγελματική και επιστημονική δραστηριότητα προσώπου, η εικόνα του οποίου εμφανίζεται στην οθόνη (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).
-Τη μετάδοση προγράμματος που πιθανόν να βλάψει τη φήμη ατόμων (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωση).

Η Αρχή επέβαλε το διοικητικό πρόστιμο των €1.000.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 14.11.2012

ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 75/2010(3)

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΣΙΓΜΑ»
ΥΠΟΘΕΣΗ:Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου διερεύνησε μετά από παράπονο / καταγγελίαυπόθεση που αφορούσε στο πρόγραμμα «60 Λεπτά»,όπως αυτό μεταδόθηκε στις13.5.2010,μεταξύ των ωρών 23:38-00:45.
ΑΠΟΦΑΣΗ / ΚΥΡΩΣΗ:Η Αρχή έκρινε ότι υπάρχουν παραβάσειςτου περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμου 7(Ι) του 1998 (όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα) και των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) σχετικά με:
– Τη μετάδοση προγράμματος, χωρίς αυτό να διέπεται από την αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και της υπόληψης του ατόμου(Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).
– Τη μετάδοση προγράμματος, χωρίς ο οργανισμός να διασφαλίσεισεβασμό προς την προσωπικότητα, την υπόληψη, την επαγγελματική και επιστημονική δραστηριότητα προσώπου, η εικόνα του οποίου εμφανίζεται στην οθόνη (Διοικητικό Πρόστιμο €1.000).
– Τη μετάδοση προγράμματος, κατά τη διάρκεια του οποίου, πρόσωπο που συμμετείχε στο πρόγραμμα δεν απήλαυσε δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς(Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).
– Τη μετάδοση υλικού, το οποίο βιντεογραφήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση των εμπλεκόμενων μερών(Διοικητικό Πρόστιμο €1.000).
– Τη μετάδοση προγράμματος, χωρίς ο οργανισμός να λάβει μέτρα, ώστε το πρόγραμμα αυτό να ευρίσκεται στο ποιοτικό επίπεδο που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας(Διοικητικό Πρόστιμο €1.000).

Η Αρχή επέβαλε το συνολικό διοικητικό πρόστιμο των €3.000.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ:5.12.2012

ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 95/2010(3)

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΣΙΓΜΑ»
ΥΠΟΘΕΣΗ:Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου διερεύνησε αυτεπάγγελτα υπόθεση που αφορούσε στο ενημερωτικό πρόγραμμα «Πρωτοσέλιδο»,όπως αυτό μεταδόθηκε στις16.9.2010,μεταξύ των ωρών 07.00-08.00.
ΑΠΟΦΑΣΗ / ΚΥΡΩΣΗ: Η Αρχή έκρινε ότι υπάρχουν παραβάσεις των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) σχετικά με:
– Τη μετάδοση προγράμματος,κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε άμεση διαφήμιση υπηρεσιών ταξιδιωτικού γραφείου από δημοσιογράφους (Διοικητικό Πρόστιμο €1.000).
– Τη μετάδοση προγράμματος,κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε παρακίνηση για μίσθωση των υπηρεσιών τρίτων, με αναφορές στα χαρακτηριστικά και δίδοντας πληροφορίες για τον τρόπο αγοράς τους (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).
Η Αρχή επέβαλε το διοικητικό πρόστιμο των €1.000.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 5.12.2012

ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 24/2012(19)

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «PLUSTV»
ΥΠΟΘΕΣΗ:Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου διερεύνησεκατόπινπαραπόνου/καταγγελίαςυπόθεση που αφορούσε στην κινηματογραφική ταινία “ShowdowninLittleTokyo”, όπως αυτή μεταδόθηκεστις 28.3.2012,μεταξύ των ωρών21:00-21:30.
ΑΠΟΦΑΣΗ / ΚΥΡΩΣΗ: Η Αρχή έκρινε ότι υπάρχει παράβασητων περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) σχετικά με:

– Την παράλειψη του οργανισμούνα διασφαλίσει ότι η ολική εκπομπή του,κατά την εξέλιξή της στη διάρκεια μια μέρας, ακολουθεί ομαλή κάθοδο όσον αφορά στην καταλληλότητα των προγραμμάτων.
Η Αρχήεπέβαλε για το πιο πάνω την κύρωση της Προειδοποίησης.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ:5.12.2012

ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ.26/2012(57)

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ«CAPITAL TV»
ΥΠΟΘΕΣΗ:Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου διερεύνησεαυτεπάγγελτα υπόθεση που αφορούσε σεεπεισόδιο της σειράς“TropicalHeat”, όπως αυτό μεταδόθηκεστις 29.3.2012,μεταξύ των ωρών19:55 – 21:15.
ΑΠΟΦΑΣΗ / ΚΥΡΩΣΗ: Η Αρχή έκρινε ότι υπάρχουν παραβάσεις του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμου 7(Ι) του 1998 (όπωςτροποποιήθηκεμεταγενέστερα) και των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000)σχετικά με:
– Τη μετάδοση επεισοδίου, που δε διέπεται από την αρχή της υψηλής ποιότητας(Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).
– Τη μετάδοση επεισοδίου,στο πλαίσιο του οποίου μεταδόθηκαν σκηνές, εντός της οικογενειακής ζώνης, οι οποίες ενδέχετο να βλάψουν σοβαρά τη σωματική, την πνευματική ή την ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων και συγκεκριμένα σκηνές αδικαιολόγητης βίας(Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).
– Τη μετάδοση επεισοδίου, στο πλαίσιο του οποίου μεταδόθηκαν σκηνές, εντός της οικογενειακής ζώνης, που ενδέχετο να βλάψουν τη σωματική, την πνευματική ή την ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων(Διοικητικό Πρόστιμο €250).
– Τη μετάδοση επεισοδίου, χωρίς ο οργανισμός να λάβει μέτρα, ώστε αυτό να ευρίσκεται στο ποιοτικό επίπεδο που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας(Προειδοποίηση).
– Τη μετάδοση επεισοδίου, χωρίς ο οργανισμός να διασφαλίσει ότι οι τηλεθεατές ήταν ενήμεροι σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος που παρακολουθούσαν, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην προειδοποίηση (12) η οποία δόθηκε από τον οργανισμό (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).
– Τη μετάδοση επεισοδίου,χωρίς ο οργανισμός να εξασφαλίσει όπως οι σκηνές οι οποίες μεταδόθηκαν εντός της οικογενειακής ζώνης ήταν κατάλληλες για όλο το κοινό, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών κάτω των δεκαπέντε ετών(Προειδοποίηση).
– Τη μετάδοση επεισοδίου, στο πλαίσιο του οποίου μεταδόθηκαν σκηνές, εντός της οικογενειακής ζώνης, το περιεχόμενο των οποίων δεν ανταποκρινόταν στην προειδοποίηση (12) η οποία δόθηκε από τον οργανισμό(Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).
– Τη μετάδοση επεισοδίου, στο πλαίσιο του οποίου μεταδόθηκε σκηνή, εντός της οικογενειακής ζώνης, ακραίας βίας (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).
– Τη μετάδοση επεισοδίου, στο πλαίσιο του οποίου μεταδόθηκε σκηνή, εντός της οικογενειακής ζώνης, με επικίνδυνη συμπεριφορά, η οποία είναι δυνατόν να γίνει αντικείμενο μίμησης από το κοινό(Διοικητικό Πρόστιμο €250).
– Τη μετάδοση επεισοδίου,στο πλαίσιο του οποίου μεταδόθηκαν σκηνές, εντός της οικογενειακής ζώνης, που ενδέχετο να βλάψουν σοβαρά τη σωματική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων και συγκεκριμένα ερωτική σκηνή και σκηνές βίας(Διοικητικό Πρόστιμο €250).
– Τη μετάδοση επεισοδίου, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε σκηνή, εντός της οικογενειακής ζώνης, σεξουαλικού σαδισμού(Προειδοποίηση).

Η Αρχή επέβαλε το συνολικό διοικητικό πρόστιμο των€750.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ:6.11.2012

ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 37/2012(2)

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «MEGA»
ΥΠΟΘΕΣΗ:Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου διερεύνησε αυτεπάγγελτα υπόθεση που αφορούσε σε ρεπορτάζ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του οργανισμού, όπως αυτό μεταδόθηκε στις 18.9.2012, μεταξύ των ωρών 20:20 – 21:00, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από τον πενταπλό φόνο στην Αγία Νάπα που έγινε στις 23.6.2012.
ΑΠΟΦΑΣΗ / ΚΥΡΩΣΗ: Η Αρχή έκρινε ότι υπάρχει παράβαση των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) σχετικά με:
– Τη μετάδοσηρεπορτάζ που δεν προπαρασκευάστηκε και δε μεταδόθηκε με ακρίβεια, αντικειμενικότητα και τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα.

Η Αρχή επέβαλε για το πιο πάνω την κύρωση της Προειδοποίησης.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 5.12.2012

ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 39/2012(1)

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ANTENNA»
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου διερεύνησε αυτεπάγγελτα υπόθεση που αφορούσε σε διαφημιστικές αναγγελίες της σειράς «Εκείνο το καλοκαίρι», όπως αυτές μεταδόθηκαν στις 26.9.2012, μεταξύ των ωρών 22:10 – 22:20 και 23:25 – 23:35.
ΑΠΟΦΑΣΗ / ΚΥΡΩΣΗ: Η Αρχή έκρινε ότι υπάρχoυν παραβάσεις των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) σχετικά με:
– Τη μετάδοση σκηνών βίας με θύματα ανηλίκους.
– Τη μετάδοση προγράμματος, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε αναπαράσταση παλαιών γεγονότων που πιθανόν να αναστατώσουν τηλεθεατές που βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση, χωρίς οι εμπλεκόμενοι να ενημερωθουν έγκαιρα και χωρίς οι τηλεθεατές να πληροφορούνται για το περιεχόμενο με οπτικό ή ηχητικό σήμα.
Η Αρχή επέβαλε για τα πιο πάνω την κύρωση της Προειδοποίησης.