Απο τις 16.580 offshore πληρώνουν ειδικό φόρο ακινήτων…965!

Σοκ προκαλεί η ομολογία του υπουργείου οικονομικών δια στόματος του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, ότι απο τις 16.580 offshore εταιρίες που φέρονται να είναι ενεργές στην Ελλάδα, μόλις οι 965 καταβάλουν τον ειδικό φόρο επι των ακινήτων που διαθέτουν .

Ο κ. Μαυραγάνης αποκάλυψε τα στοιχεία απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη. Ο κ. Τσούκαλης ζητούσε απο το υπουργείο Οικονομικών να μάθει ποιός είναι ο αριθμός των υπεράκτιων εταιριών που εδρεύουν στην Ελλάδα ή εχουν ακίνητα και πόσες απο αυτές υπέβαλαν δηλώσεις και πλήρωσαν τον ειδικό φόρο επι των ακινήτων.

Στην απάντηση του ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε πως στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του taxis, υπάρχουν 21.065 αλλοδαπές εταιρίες, εκ των οποίων όμως μόνο οι 16.580 είναι ενεργές. Απο το έγγραφο της απάντησης επίσης προκύπτει ότι μόλις 965 εταιρίες υπέβαλαν δηλώσεις για απόδοση του φόρου μέσα στο 2012.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως τα έσοδα του κράτους απο την επιβολή του ειδικού φόρου στις offshore ανέρχονται απο το 2003, οπότε και επιβλήθηκε ο φόρος, στα 28,8 εκ. ευρώ και βαίνουν μείούμενα.