Αποφυλακίζεται υπό όρους, ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης

Αποφυλακίζεται υπό όρους, ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Πέτρου Φιλιππίδη με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Στο άκουσμα της απόφασης, η σύζυγος και ο γιος του ηθοποιού, που βρίσκονταν στην αίθουσα ξέσπασαν σε λυγμούς.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.

Έτσι, η προσωρινή κράτηση που είχε επιβληθεί στον ηθοποιό αμέσως μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, πριν από περίπου ένα έτος, αντικαθίσταται με τους εξής όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και επιβολή εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ.

Η εγγύηση θα πρέπει να καταβληθεί εντός προθεσμίας δέκα ημερών.

Το δικαστήριο έκρινε, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός του, ότι ο κατηγορούμενος ηθοποιός δεν είναι ύποπτος φυγής και με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κίνδυνος να τελέσει νέα αδικήματα.

Η συζήτηση για την παράταση ή μη της προφυλάκισης του καλλιτέχνη διεξήχθη απόντος από το δικαστήριο του κατηγορούμενου, ο οποίος εισήχθη σήμερα τα ξημερώματα εσπευσμένα στο Νοσοκομείο της Νίκαιας με συμπτώματα που, σύμφωνα με την υπεράσπιση του, παραπέμπουν σε εγκεφαλικό.

Η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου είχε ζητήσει να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης του ηθοποιού και να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση με τους εξής περιοριστικούς όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και καταβολή εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ.

Στην πρόταση της η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως ο κατηγορούμενος, για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού κατά τριών συναδέλφων του, παραμένει επικίνδυνος για την διάπραξη νέων αδικημάτων. Αιτιολόγησε δε την κρίση της αυτή, επισημαίνοντας ότι είναι ανεπιθύμητος στον τόπο δράσης του, δηλαδή σε θεατρικούς χώρους και επιπλέον ότι πλέον οι συνεργάτιδες του είναι ενημερωμένες για όσα του καταλογίζονται και επομένως “υποψιασμένες”. Ανέφερε ακόμη πως «δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του δικαστηρίου ίδιες συμπεριφορές στο πρόσφατο παρελθόν» και πως «στο παρόν στάδιο κρίνεται ότι η επιβολή περιοριστικών όρων είναι επαρκής και ικανή για να τον αποτρέψει από ίδιες πράξεις και να εξασφαλίσει την παρουσία του στο δικαστήριο. Έχει γνωστή κατοικία, δεν υπήρξε φυγόδικος ή φυγόποινος».

Κατά την εξέταση του θέματος της παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης, στο δικαστήριο κατέθεσε γιατρός που παρακολουθεί τον ηθοποιό ο οποίος τόνισε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει επιβαρυμένη υγεία εξαιτίας σακχαρώδους διαβήτη. «Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτό που συνέβη ήταν αναμενόμενο λόγω του υποκείμενου νοσήματος και λόγω του ότι βρέθηκε σε έντονα στρεσογόνες συνθήκες που μπορεί να του προκαλέσουν τέτοια θέματα. Πρακτικά αυτό που έπαθε σημαίνει ότι τμήμα του εγκεφάλου του δεν αιματώθηκε».