Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για ενοίκια και Υφ. Τουρισμού

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα αύξηση κατά 10% του επιδόματος ενοικίου για όλους τους δικαιούχους που ανέρχονται στις 4,5 χιλιάδες, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το ποσό θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2019.

Το ύψος του επιδόματος ενοικίου που καταβάλλεται διαφοροποιείται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας και το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα.

Δεδομένης της αύξησης του ύψους των ενοικίων κατά τα τελευταία έτη, το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφαση του με αρ. 83877 ενέκρινε στις 29 Νοεμβρίου 2017 την κατά 15% αύξηση των επιδομάτων ενοικίων σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων από 1.1.2018. Άρα το συνολικό ποσοστό είναι 25%.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Τουρισμού και Διορισμού Υφυπουργού Τουρισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018.

Εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να καταθέσει το πιο πάνω νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση του σε Νόμο.

Με το νομοσχέδιο μεταφέρεται η αρμοδιότητα σε σχέση με την τουριστική νομοθεσία, από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τον Γενικό Διευθυντή ή/και εκπρόσωπο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στο Υφυπουργείο Τουρισμού, στον Υφυπουργό Τουρισμού και στον Γενικό Διευθυντή ή/και εκπρόσωπο του Υφυπουργείου Τουρισμού, αντίστοιχα.

Παράλληλα ενέκρινε τη μετονομασία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ως τελευταία απόφαση που ανακοινώνεται καταγράφεται η τοποθέτηση ακολούθου άμυνας στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και άσκησης μιας ισορροπημένης αμυντικής διπλωματίας. Η τοποθέτηση εντάσσεται στο πλαίσιο συνέχειας της απόφασης 268 του 2011 του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά στην τοποθέτηση ακολούθων άμυνας σε σημαντικές πρωτεύουσες.

Ο αξιωματικός που θα τοποθετηθεί ως ακόλουθος άμυνας θα λαμβάνει το σύνολο των επιδομάτων που προνοούνται στους περί Εξωτερικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας κανονισμούς του 2006».