Απορρίφθηκε η αναπομπή του νόμου περί Κεντρικής Τράπεζας

Σε απόρριψη της αναπομπής, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του νόμου που ψηφίσθηκε πρόσφατα περί Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με τον οποίο για το διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να προηγείται διαβούλευση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, προχώρησε η Βουλή, κατά πλειοψηφία.

Κατά ψήφισαν 26 βουλευτές όλων των κομμάτων ενώ οι παρευρισκόμενοι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ απείχαν της ψηφοφορίας.

Η ίδια ρύθμιση προβλέπεται ότι θα ισχύει και για την περίπτωση κατά την οποία κάποιο πρόσωπο παύει να είναι σύμβουλος πριν από τη λήξη του χρόνου της θητείας του.

Ενημερώνοντας σε επιστολή του για τους λόγους της αναπομπής τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Χριστόφιας, δήλωνε ότι ο διορισμός φορέων άσκησης εκτελεστικής ή διοικητικής εξουσίας, όπως είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ, είναι αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην άσκηση της αρμοδιότητας αυτής δεν δύναται να επέμβει η νομοθετική εξουσία, φορέας της οποίας είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το δικαίωμα αυτό, που δίδεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην επιστολή αναπομπής, “εκφεύγει εν γένει της νομοθετικής εξουσίας, που δίδεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.