Απορρίφθηκαν εκ νέου οι τροπολογίες ΚΚΕ και ΑΝΕΛ για την ΕΡΤ

Απορρίφθηκε για ακόμα μία φορά σήμερα, από την Ελληνική Κυβέρνηση, η συζήτηση των τροπολογιών του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναφορικά με την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, στη Βουλή των Ελλήνων.

Οι σχετικές τροπολογίες απορρίφθηκαν από τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος επικαλέστηκε όπως και ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος ότι συνεπάγεται δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν εισάγεται για συζήτηση.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχώρησαν από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις εκ μέρους της ΝΔ και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τα οποία κατηγόρησαν ότι δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από την πλευρά τους δήλωσαν ότι η θέση τους είναι ξεκάθαρη και εκφράζεται στην κοινή πρόταση νόμου που κατέθεσαν για κατάργηση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζήτησε να σταματήσει να γίνεται πολιτική με «με επικοινωνιακά τερτίπια», προσθέτοντας ότι «πρέπει να μιλάμε εδώ τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της αλήθειας», κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «πανικό» μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει «ουσιαστική συμφωνία», στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε ακόμα την κατάθεση της τροπολογίας «παιχνίδι εντυπωσιασμού».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, ανέφερε ότι «η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ίδια με τη χτεσινή» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, κάποιοι να εξωθούν τα πράγματα σε επίπεδο επικοινωνιακό».

Ο κ. Τσούκαλης χαρακτήρισε την απόφαση για προώθηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ, «μονομερή και μονοκομματική ενέργεια», η οποία ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο «άνοιξε έναν διάλογο μέσα στην κυβέρνηση, καθώς προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, μίλησε για «εμπαιγμό» χαρακτηρίζοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς «ψευδείς», καθώς όπως είπε δε συνεπάγεται καμιά δαπάνη από την ψήφιση της τροπολογίας, δεδομένου ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί και θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν.

Ο κ. Παφίλης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αφορά πάρα πολλούς δημόσιους οργανισμούς και όχι μόνο την ΕΡΤ και δίνει τη δυνατότητα να απολυθούν μέσα σε μια νύχτα χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της, με αποδοχή της συζήτησης για την τροπολογία απαιτώντας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, να αποσαφηνίσουν «χωρίς `ήξεις-αφήξεις`», αν επιμένουν να στηρίζουν την πρόταση νόμου που οι ίδιοι κατέθεσαν.

«Δεν μπορεί να ζητάτε αυτοκατάργηση της Βουλής, επειδή θα συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να πάρουν θέση και να μην κρύβονται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ. Δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας, γιατί διευκολύνετε τον κ. Σαμαρά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, σε δήλωση του ανέφερε ότι «την ώρα που η μνημονιακή συγκυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ίδια στιγμή παραβιάζοντας το

Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αρνήθηκε να αποδεχθεί για συζήτηση και ψήφιση την τροπολογία των ΑΝΕΛ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης που διαλύει την ΕΡΤ, υποβαθμίζοντας έτσι τη Βουλή και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, που προέρχεται από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Λιβιεράτος και δεν έχει υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν ήταν στη συζήτηση, ώστε να μην αναγκαστεί να απορρίψει ο ίδιος την τροπολογία.