Αποκρατικοποιήσεις- Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση Σαμαρά

Τον πρώτο μεγάλο κοινοβουλευτικό σκόπελο θα προσπαθήσει να περάσει απόψε η ελληνική κυβέρνηση. Η τροπολογία για τις αποκρατικοποιήσεις, μετά την άρνηση της τρόικας να περνά η έγκρισή τους από τη Βουλή, έχει οδηγήσει σε πυρετώδεις εσωκομματικές διεργασίες, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Για τον Αντώνη Σαμαρά είναι η πρώτη, στην πράξη, δοκιμασία. «Όποιος δεν ψηφίσει διαγράφεται» ήταν το σαφές μήνυμα. Το οποίο μάλλον έλαβαν οι κυβερνητικοί βουλευτές ,που φαίνεται πως θα ψηφίσουν στο σύνολό τους την τροπολογία. Οι εκπλήξεις, όμως, της …ύστατης στιγμής, παραμένουν στο «παιχνίδι».

Πιο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς οι διαρροές θεωρούνται σίγουρες.

Στις 11.00 θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ , υπό τα όσα άφησε να διαρρεύσουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων. Τουλάχιστον, όμως, βουλευτές (Δριβαλέγκας, Μπόλαρης, Μωραίτης, Αηδόνης και Θεοδώρα Τζάγκρη) δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι στάση θα κρατήσουν και έχουν στείλει σαφές μήνυμα στην Ιπποκράτους.  Φέρονται αποφασισμένοι να μη ψηφίσουν την τροπολογία για τις αποκρατικοποιήσεις, αν δεν υπάρξει μέριμνα για κάποια μορφή ελέγχου στη διαφάνεια των συμβάσεων.

Με «όπλο» πίεσης την ανάγκη για κυβερνητική συνοχή, ο εκ των κυβερνητικών εταίρων, Φώτης Κουβέλης, εξακολουθεί να θέτει veto στο εργασιακό πακέτο, αλλά και στην τροποποίηση για τις αποκρατικοποιήσεις.Οι ζυμώσεις εντός και εκτός κόμματος παίρνουν και δίνουν, με τη ΔΗΜΑΡ, πάντως να επιμένει στο «όχι». Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κάλυψε χθες την απόσταση από το υπουργείο μέχρι τα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου. Παρά τις δίωρες συνομιλίες, δεν κατάφερε να επιτύχει αλλαγή στάσης.

Ο δίαυλος επικοινωνίας, πάντως, μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου δεν έχει ακόμη κλείσει. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, μπροστά στον κίνδυνο ρήγματος της συνοχής της κυβέρνησης, αλλά και των ασφυκτικώνο  ημερομηνιών ενόψει του Eurogroup της 12Ης Νοεμβρίου.