Αποζημίωση 580.000 ευρώ στην οικογένεια του πιλότου του μοιραίου Σινούκ

Το ποσό των 580.000 ευρώ ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη καλείται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση της Δικαιοσύνης στη γυναίκα και τον ανήλικο γιο τού 36χρονου Παναγιώτη Παπαναστασίου, πιλότου τού μοιραίου ελικοπτέρου, το οποίο  στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 έπεσε στη θαλάσσια περιοχή τής Σιθωνίας Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος, έντεκα συνοδοί του καθώς και το 6μελές πλήρωμα τού ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με το πόρισμα τής επιτροπής πραγματογνωμόνων, δεν προκύπτει καμία ευθύνη για την πτώση του ελικοπτέρου στο 6μελές πλήρωμα.

Παράλληλα, αναφέρει πως τα ακριβή αίτια της πτώσης δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο ως πιθανή αιτία της πτώσης σημειώνει την απώλεια πιέσεως στο Νο 2 υδραυλικό σύστημα ελέγχου πτήσεως, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που είχαν ως αποτέλεσμα το ελικόπτερο να περιέλθει σε ασυνήθη κατάσταση πτήσεως.

Ωστόσο, ο δικαστικός αγώνας της συζύγου τού άτυχου κυβερνήτη δικαιώθηκε. Με προσφυγή της ίδιας και του 2,5 ετών, τότε, γιού της (εκπροσωπούμενο από τη μητέρα του) στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών  ζητούσαν με αναγνωριστική αγωγή απο το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στον καθένα από ένα εκατομμύριο ευρώ για αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον αιφνίδιο θάνατο του Παναγιώτη Παπαναστασίου.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε την ευθύνη τού Δημοσίου έναντι της σύζυγου και του παιδιού τού κυβερνήτη και για το λόγο αυτό, επιδίκασε το ποσό των 180.000 ευρώ στη σύζυγο τού κυβερνήτη και το ποσό των 400.000 ευρώ στο ανήλικο παιδί του, με το νόμιμο τόκο από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής αγωγής.