Αποδεικνύεται το «φωτεινό αστέρι» της ευρωζώνης η ισπανική οικονομία

Η ισπανική οικονομία διατήρησε το σταθερό ρυθμό επέκτασής της το τρίτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Η αύξηση κατά 0,6% ήταν τριπλάσια του ρυθμού του μέσου όρου της ευρωζώνης, ο οποίος επιβραδύνθηκε απότομα το τρίτο τρίμηνο. Η οικονομία της Ιταλίας παρέμεινε στάσιμη, ενώ η ανάπτυξη στη Γερμανία μπορεί επίσης να έχει σταματήσει. Η ανάγνωση της Ισπανίας ήταν σύμφωνη με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων.

Παρόλο που η έκθεση είναι προκαταρκτική, η ανάλυση των συνιστωσών έδειξε ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός επέκτασης προκλήθηκε κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, καθώς οι εξαγωγές αποδεικνύουν σημαντική ανάπτυξη.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία είναι «ψυχρή» και η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε για κινδύνους από τον προστατευτισμό και την αναταραχή των αναδυόμενων αγορών. Η ισπανική κυβέρνηση βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 2,6% το 2018 μετά από τρία συνεχόμενα έτη με ανάπτυξη τουλάχιστον 3%.

Στο εσωτερικό της χώρας, υπάρχει ο κίνδυνος πολιτικής παράλυσης, καθώς η μειοψηφική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Pedro Sanchez, αγωνίζεται να εγκρίνει νέες μεταρρυθμίσεις. Ο σοσιαλιστής ηγέτης δυσκολεύεται να προωθήσει σχέδια για την ελάφρυνση της δημοσιονομικού χώρου και αντιμετωπίζει τον έλεγχο από τις Βρυξέλλες σχετικά με τα σχέδια δαπανών του.