Απιστες γυναίκες… Φταίει το… DNA τους!

Το… DNA ευθύνεται για την απιστία ορισμένων γυναικών, παντρεμένων και μη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει το γυναικείο «γονίδιο της απιστίας».

Με λίγα λόγια, οι γυναίκες που απατούν το σύντροφό τους, θα μπορούν απλά να υποστηρίζουν ότι για τα… νυχτοπερπατήματά τους, δεν ευθύνονται οι ίδιες, αλλά το γενετικό τους υλικό.

Οι γυναίκες που είναι φορείς μίας συγκεκριμένης παραλλαγής του γονιδίου AVPR1A, που επηρεάζει την κοινωνική συμπεριφορά και το σεξουαλικό κίνητρο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιδοθούν σε «ανάρμοστη» σχέση, επισημαίνουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κουινσλάνδης στην Αυστραλία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι, παραλλαγές του γονιδίου AVPR1A σχετίζονται με την ασυδοσία, αλλά και τη βαναυσότητα στα ζώα. Κάθε άτομο φέρει δύο AVPR1A γονίδια -το καθένα έχει κληρονομηθεί από κάθε γονέα- με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί πιθανοί συνδυασμοί.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, oι παραλλαγές των γονιδίων φαίνεται ότι επηρεάζουν τα θηλυκά και όχι τα αρσενικά. Ο επικεφαλής της έρευνας, Μπρένταν Ζιτς, καθηγητής Ψυχολογίας στο αυστραλιανό πανεπιστήμιο, συνεργάστηκε με μια ομάδα γενετιστών και νευροεπιστημόνων για να εξετάσει το DNA και τον τρόπο ζωής περισσοτέρων από 7.000 ανθρώπων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, από το 64% των γυναικών που είχαν απατήσει το σύντροφό τους, ένα μεγάλο ποσοστό έφερε το «γονίδιο της απιστίας».

«Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η απιστία έχει γενετικό υπόβαθρο», αναφέρουν οι Αυστραλοί ερευνητές στη μελέτη τους, τονίζοντας ότι τα ευρήματα τους προκάλεσαν έκπληξη καθώς η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά επηρεάζεται από ένα συνδυασμό διαφορετικών γονιδίων, καθώς επίσης και άλλων κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων. Πριν ένα χρόνο, έρευνα που είχε διεξαχθεί στο ίδιο αυστραλιανό πανεπιστήμιο είχε καταλήξει στη διαπίστωση ότι , η απιστία μπορεί να… κληρονομηθεί. Τότε οι Αυστραλοί επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι το 63% των περιστατικών απιστίας στους άντρες και το 40% των περιστατικών απιστίας στις γυναίκες μπορεί να αποδοθεί σε γενετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών σε συγκεκριμένα γονίδια.