Απειλεί με υποβάθμιση την Αμερικανική οικονομία ο οίκος Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η Fitch έθεσε την άριστη αξιολόγηση «ΑΑΑ» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών σε Rating Watch Negative.

To οutlook παραμένει αρνητικό.

Η απόφαση υποβάθμισης ή μη του αξιόχρεου των ΗΠΑ από το διεθνή οίκο αξιολόγησης αναμένεται να έχει ληφθεί έως τα τέλη του α΄ τριμήνου του 2014, αν και ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τα γεγονότα, όπως η διάρκεια της συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του δανεισμού.

Σύμφωνα με την Fitch, η απόφαση ελήφθη καθώς οι αμερικανικές αρχές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο θέμα της αύξησης του ορίου του χρέους εγκαίρως.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του δολαρίου.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Οκτωβρίου, σε ανακοίνωσή της η Fitch σημείωνε πως το «κλείσιμο» βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν θα προκαλέσει την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που αποτύχουν να συμφωνήσουν για το ανώτατο όριο του χρέους,  η επενδυτική εμπιστοσύνη προς τη χώρα θα υπονομευθεί.

Μετά την προειδοποίηση της Fitch, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η απειλή της υποβάθμισης αποτελεί μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, η ανακοίνωση αντανακλά τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει για να άρει την απειλή της χρεοκοπίας.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Πυρετώδεις είναι εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία σχετικά με το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους και θα παρέχει προσωρινή κρατική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με γερουσιαστές οι ηγετικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, ωστόσο υπάρχουν σημεία που πρέπει να διευθετηθούν.

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προγραμματιστεί συγκλίσεις την Τετάρτη όπου θα συζητηθεί οποιαδήποτε συμφωνία κι αν επέλθει.

Συνάντηση Ομπάμα – Λου

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα έχει σήμερα στις 2:25 μ.μ. τοπική ώρα (18.25 GMT) συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λου στο Λευκό Οίκο.

Ο Τζακ Λιου έχει είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους.