Απειλείται με υποβάθμιση η αμερικανική οικονομία

Στα δίχτυα του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings φαίνεται ότι μπλέκεται η αμερικανική οικονομία μετά τις σημερινές προειδοποιήσεις για αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης των ΗΠΑ, γεγονός που θα στερήσει από την κυβέρνηση Ομπάμα το τριπλό Α και θα την απομακρύνει από την μικρή ελίτ των  χωρών που ακόμη τη διατηρούν. Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση θα επιβαρύνει την κατάσταση καθώς ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s  είχει υποβαθμίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατα μία βαθμίδα τον Αύγουστο του 2011.

Όπως αναφέρει ο οίκος Fitch η Ουάσινγκτον κινδυνεύει με υποβάθμιση εάν δεν αποτρέψει  να τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 600 δισεκ. δολαρίων στις αρχές του 2013.

“Η αποτυχία να αποφευχθεί το δημοσιονομικό βάραθρο, θα κλιμάκωνε μάλλον παρά θα μείωνε την αβεβαιότητα σχετικά με την δημοσιονομική πολιτική, και θα ωθούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ύφεση (. . .) που μπορούσε να αποφευχθεί”, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του για την παγκόσμια προοπτική το 2013, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

“Αυτό θα μπορούσε να υποσκάψει την μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και την χρηματοοικονομική σταθερότητα. (Εάν υλοποιηθεί) ένα τέτοιο σενάριο, θα υπάρξει μια αυξημένη πιθανότητα οι ΗΠΑ να χάσουν την αξιολόγηση AAA”, ανέφερε.

Ο οίκος διατηρεί αρνητική προοπτική στο κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ.