Απαραίτητη η ρετινόλη για καλή όραση

Η βιταμίνη Α ή ρετινόλη είναι υπεύθυνη για την καλή όραση και υγεία των ματιών. Δυστυχώς δεν παράγεται στον οργανισμό, αλλά πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω τροφών πλούσια σε αυτή, όπως είναι το συκώτι, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χάρη στη βιταμίνη Α ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού ενισχύεται, ενώ δεν τίθεται και θέμα νυκταλωπίας (αδυναμία όρασης στο σκοτάδι).

Κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζουν άτομα με κακή όραση, εν ελλείψει της βιταμίνης Α είναι η ξηροφθαλμία, που εκδηλώνεται με συμπτώματα πόνου και ερεθισμού του επιπεφυκότα και η εξέλκωση του κερατοειδούς που μπορεί να καταλήξει σε τύφλωση.

Το λίπος και ο ψευδάργυρος είναι δύο συστατικά απαραίτητα για την απορρόφηση της, το μεν λίπος διότι η βιταμίνη Α ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και έτσι η απορρόφηση της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απορρόφηση των λιπιδίων και ο δε ψευδάργυρος διότι συμμετέχει στη μεταφορά της από το ήπαρ όπου και αποθηκεύεται, στον οφθαλμό.

Πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά κυρίως στρείδια και μαλάκια, τα κόκκινα κρέατα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά.