Απαιτείται σχέδιο μείωσης καθυστερήσεων πτήσεων

Ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, συστήνει στο  Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων όπως ετοιμάσουν σχέδιο μείωσης των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στον κυπριακό εναέριο χώρο και οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Ο  Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην ετήσια έκθεσή του για το 2013, ζητά παράλληλα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαφόρων δράσεων.

Οι καθυστερήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου το 2013, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Εποπτικής Αρχής, ήταν 2,2 λεπτά ανά πτήση, όταν ο στόχος είναι 1,7 λεπτά ανά πτήση, με την Κύπρο να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που κατέχουν τα πρωτεία στις καθυστερήσεις.

Σχετική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Φεβρουαρίου του 2011 κάνει παράλληλα λόγο για πανευρωπαϊκό στόχο μείωσης των καθυστερήσεων ανά πτήση κάτω από μισό λεπτό μέχρι το 2014.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το πρόβλημα των καθυστερήσεων υφίσταται για χρόνια και παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το Τμήμα και το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί οριστικά.

Ο Γενικός Ελεγκτής προσθέτει παράλληλα πως από τη στιγμή που το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχει αποφασίσει να κινηθεί προς την επιλογή της δημιουργίας Κρατικής Εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου για παροχή Αεροναυτιλιακών Υπηρεσιών, αυτό θα πρέπει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το ταχύτερο, ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των υψηλών δαπανών για υπερωρίες και επιδόματα προσωπικού.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι στον Προϋπολογισμό του Τμήματος για το 2012 και 2013 περιλήφθηκαν 14 νέες θέσεις Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας, πέντε νέες θέσεις Επιθεωρητή Εναέριας Κυκλοφορίας και μια θέση Ανώτερου Λειτουργού Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποίες όμως δεν έχουν πληρωθεί.

Εξάλλου, ο Γενικός Ελεγκτής κάνει αναφορά και στην Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων, η οποία, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων, δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη για να μπορεί να ανταποκρίνεται αυτόνομα στις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τους Κανονισμούς και Οδηγίες των διεθνών Οργανισμών αεροναυτιλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον λόγο αυτό συστήνει όπως το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών διαμορφώσουν σχέδιο δράσης, με βάση τις εισηγήσεις των Εμπειρογνωμόνων για την αναδιοργάνωση του Τμήματος, για τη σωστή στελέχωση της Μονάδας.