Απαγόρεψαν το κόκκινο κραγιόν οι Τουρκικές Αερογραμμές

Νέα έκπληξη της Διοίκησης των Τουρκικών Αερογραμμών προκάλεσε η τελευταία απόφαση του ΔΣ να απαγορέψει το κόκκινο κραγιόν στις αεροσυνοδούς και γυναίκες υπαλλήλους του προσωπικού εδάφους.

Η Χουριέτ αφιερώνει μεγάλο θέμα στις νέες απαγορεύσεις που έρχονται λίγους μήνες μετά τις στολές του πληρώματος και προσωπικού εδάφους που μοιάζουν πιο συντηρητικές, ίσως και παραπέμπουν σε στολές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως είχαν σχολιάσει πολλοί τότε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ, η νέα Διοίκηση της κρατικής εταιρείας προτιμά τα παστέλ χρώματα και απαγόρευσε τη χρήση κραγιόν σε κόκκινο, μπορντό, φούξια και άλλους έντονους χρωματισμούς. Απαγορεύτηκαν επίσης τα τατουάζ και οι…κότσοι στα μαλλιά.

Γυναίκες αρθρογράφοι της Χουριέτ στιγμάτισαν τις νέες απαγορεύσεις ενώ και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, το θέμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαλόγους. Σε παρότρυνση της αρθρογράφου Γιοντζια Τοκμπάς προς τις γυναίκες να βγάλουν φωτογραφία και να τη στείλουν στην ιστοσελίδα της Χουριέτ, ανταποκρίθηκαν χιλιάδες, όπως σημειώνεται.

Σε οδηγία της υπηρεσίας πληρωμάτων καμπίνας, προστίθεται, γράφει πως το μακιγιάζ κρίνεται απαραίτητο, αλλά «στα χρώματα της επιδερμίδας» και ζητείται να είναι σε τόνους παστέλ.

Σημειώνεται δε ότι το κόκκινο κραγιόν δίδει μια κακή εικόνα για τις αεροσυνοδούς. Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει ακόμη σύσταση να χρησιμοποιείται λεπτή γραμμή μολυβιού πάνω από το μάτι μόνο σε χρώμα μαύρο, καφέ, θαλασσί ή σκούρο πράσινο. Η δε μάσκαρα μπορεί να είναι μόνο μαύρη ή καφέ.

Οι οδηγίες δε για τα μαλλιά απαγορεύουν τους κότσους και τις περούκες, ενώ περιγράφονται ακόμα και τα χτενάκια μαλλιών που μπορούν να χρησιμοποιούνται.

Η Χουριέτ αναφέρεται στη συνέχεια σε απαγορεύσεις αλλά και διαταγές που υπάρχουν σε άλλες αεροπορικές εταιρείες ανά το παγκόσμιο σχετικά με την εικόνα των αεροσυνοδών, όπως π.χ στην εταιρεία της Σιγκαπούρης όπου οι γυναίκες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο σκούρο κόκκινο χρώμα για τα νύχια τους.

Ο Αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Γκιουρσέλ Τεκίν, χαρακτήρισε την απαγόρευση του κόκκινου κραγιόν «ανωμαλία», διερωτώμενος αν κάποιος μπορεί να δώσει κάποια άλλη ερμηνεία σε αυτή την ενέργεια. «Είναι καθήκον της δημόσιας υπηρεσίες να πει σε μια γυναίκα 25 ή 30 χρονών πως θα ντυθεί και θα βαφτεί; Πρέπει να ρωτήσουμε τους ψυχολόγους. Αλλά μια μόνο δήλωση υπάρχει γι’ αυτό, είναι ανωμαλία».

Υπενθυμίζεται δε ότι πριν λίγο καιρό οι Τουρκικές Αερογραμμές απαγόρευσαν και την πώληση αλκοολούχων ποτών στις πτήσεις του εξωτερικού.