Απίστευτη μεταμόσχευση προσώπου: «Έχω ξανά μύτη και στόμα»

Μια νέα ζωή ανοίγεται για έναν 26χρονο Βρετανό, καθώς μετά από δύο χρόνια που έζησε με μία φρικτή παραμόρφωση απέκτησε ξανά ένα φυσιολογικό πρόσωπο, μύτη και στόμα.

Όλα ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, όταν ο 24χρονος τότε Cameron Underwood αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με πυροβόλο όπλο. Ευτυχώς γλίτωσε τη ζωή του, ωστόσο η σφαίρα προκάλεσε βαριά παραμόρφωση στο πρόσωπό του: Έχασε τη μύτη του, το μεγαλύτερο μέρος της κάτω γνάθου και όλα τα δόντια του εκτός από ένα.

Δεξιά, ο Κάμερον πριν την απόπειρα αυτοκτονίας που προκάλεσε την βαριά παραμόρφωση

«Έχω ξανά μύτη και στόμα, μπορώ να χαμογελάσω, να μιλήσω και να φάω στερεά τροφή ξανά», είπε ο ίδιος, μιλώντας για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια μετά από την επιτυχημένη επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου που του χάρισε «μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, μετά την επιτυχημένη έκβαση της επέμβασης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πλέον μπορεί να επιστρέψει στις παλιές του δραστηριότητες. «Μπορώ να είμαι ξανά εκτός σπιτιού, να συμμετέχω σε αθλητικές δραστηριότητες, να περνάω χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μου», ανέφερε. «Ελπίζω γρήγορα να μπορέσω να εργαστώ ξανά, και κάποια μέρα να δημιουργήσω οικογένεια».

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Διήρκησε 25 ώρες και συμμετείχαν περισσότεροι από 100 γιατροί. Θεωρείται δε μεγάλη ιατρική επιτυχία το γεγονός ότι η επέμβαση έγινε μόλις 18 μήνες μετά το περιστατικό και όχι μία δεκαετία αργότερα, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης αναπλάστηκαν η άνω και κάτω γνάθος του Cameron, ενώ τοποθετήθηκαν 32 δόντια και ούλα. Το στόμα και η μύτη αντικαταστάθηκαν, ενώ η γλώσσα χρειάστηκε πλήρη αποκατάσταση. Χρησιμοποιήθηκαν δε για πρώτη φορά τμήματα κατασκευασμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Δωρητής, ο 23χρονος Will Fisher

Το πρόσωπο προέρχεται από τον 23χρονο Will Fisher, έναν ταλαντούχο νέο που έχασε τόσο πρόωρα τη ζωή του. Ο πατέρας του δήλωσε ότι η μεταμόσχευση προσώπου αποτελεί μία βοήθεια και για τον ίδιον για να αντιμετωπίσει τον θάνατο του γιου του.