Απέρριψε την ρωσική πρόταση για συνομιλίες ο Τζον Κέρι

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε ρωσική πρόταση για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μέχρι η Μόσχα να ασχοληθεί με τις αμερικανικές προτάσεις για την ουκρανική κρίση.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τζον Κέρι είπε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία έκανε τυχόν διαπραγματεύσεις εξαιρετικά δύσκολες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι οι δύο πλευρές δεν θα έχουν και πολλά να συζητήσουν εάν προχωρήσει το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ λένε ότι η Μόσχα δεν έχει δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Από την πλευρά της, η Ρωσία λέει ότι ετοιμάζει τις δικές τις προτάσεις για την επίλυση της κρίσης, καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ φέρεται να είπε στον Πούτιν ότι οι αμερικανικές προτάσεις «δεν είναι οι σωστές», καθώς λαμβάνουν ως σημείο εκκίνησης «την κατάσταση που δημιουργήθηκε από ένα πραξικόπημα».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι προτάσεις αυτές δεν επαρκούν.

Κέρι και Λαβρόφ συζήτησαν «συγκεκριμένες προτάσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ομόνοια στη χώρα αυτή» επισημαίνει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Ο Λαβρόφ είπε στον Κέρι ότι οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των Ουκρανών σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας να καθορίσουν το μέλλον τους, τονίζει η ανακοίνωση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.