Απάντηση υπουργείου εσωτερικών για αλλοδαπό αιτητή ασύλου

Σε ανακοίνωση  και σε διευκρινίσεις προβαίνει, τo Yπουργείο Εσωτερικών  αναφορικά με δημοσίευμα της “Cyprus Mail”,  ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου για την περίπτωση του Joseph Agyemang, υπηκόου Γκάνας, συζύγου της Ευρωπαίας πολίτιδος Zuzanna Krystina Agyemang και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι εναπόκειται στις αρχές της χώρας καταγωγής της συζύγου του να του δώσουν άδεια εισόδου στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο γάμος των προσώπων ουδέποτε κρίθηκε ως εικονικός και ως εκ τούτου, “οι από το δικηγόρο αποδιδόμενες δηλώσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση δικής του καταγγελίας αγνώστου περιεχομένου, περί πρακτικών των αρχών της Δημοκρατίας αντίθετων προς το κοινοτικό δίκαιο σε σχέση με το θέμα των εικονικών γάμων, δεν χρήζουν οποιουδήποτε σχολίου”.

Το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι ο υπό αναφορά υπήκοος Γκάνας, ηλικίας 33 ετών, αφίχθηκε για πρώτη φορά στη Δημοκρατία στις 08/10/2004 με άδεια εισόδου για να φοιτήσει σε τετραετή κλάδο σπουδών και ότι “ούτε στο Κολέγιο παρουσιάστηκε για εγγραφή ούτε στο ΤΑΠΜ, έμεινε παράνομα και μετά έκανε αίτηση για άσυλο”.

Όταν απορρίφθηκε τελεσίδικα και από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων η αίτησή του για άσυλο, αναφέρει η ανακοίνωση, επτά χρόνια μετά (Ιούλιο 2011) συνέχισε να παραμένει παράνομα μέχρι που τον Απρίλιο 2012 τέλεσε γάμο με 19χρονη Ευρωπαία πολίτη και διεκδίκησε παραμονή ως μέλος οικογένειας πολίτη της Ένωσης.

Το Υπουργείο διευκρινίζει ότι η αίτησή του απορρίφθηκε “γιατί τόσο η Ευρωπαία σύζυγος του όσο και ο ίδιος δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις παραμονής που καθορίζει το κοινοτικό δίκαιο όπως αυτό ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία της Δημοκρατίας (ούτε η Ευρωπαία σύζυγος ούτε ο ίδιος εργάζονται εδώ, ούτε άλλους πόρους έχουν, ούτε ασφάλιση υγείας) και πρόσθετα η Ευρωπαία σύζυγος επέστρεψε προ καιρού στη χώρα καταγωγής της και κάνει διαβήματα να εξασφαλίσει και στο σύζυγο της άδεια να μεταβεί εκεί”.

Οι Αρχές της Δημοκρατίας δεν εμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τη μετάβαση του “στη χώρα καταγωγής της συζύγου του. Εναπόκειται στις Αρχές της χώρας αυτής να του επιτρέψει είσοδο. Ούτε βέβαια είναι δυνατόν να του εκδοθεί δελτίο διαμονής στη Δημοκρατία χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις για να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα στα λοιπά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, καταλήγει στην ανακοίνωση το ΥΠΕΣ.