Αξιολόγηση της Ελληνικής πραγματικότητας και πως η φορολογία αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη*

Οι οίκοι αξιολόγησης περιοδικά κάνουν αξιολογήσεις για την Ελληνική οικονομία το αποτέλεσμα της τελευταίας του οίκου Fitch παρατίθεται εδώ.

Fitch: Παραμένει στο «BB-» η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας Ο οίκος Fitch Ratings διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου στη βαθμίδα «BB-», διατηρώντας παράλληλα σταθερό και το outlook, εκτιμώντας ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους, οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και τα κόκκινα δάνεια φρενάρουν την υψηλότερη αξιολόγηση.

Ο Fitch σημειώνει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας βασίζεται στα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ. Το προφίλ του κρατικού χρέους είναι ευνοϊκό και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της τελευταίας τριετίας υπερβαίνουν χώρες με αξιολόγηση ΒΒ.

Ο οίκος εκτιμά ότι ενώ αποτελούν μια θετική εξέλιξη οι άμεσες κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις πολιτικές της υπέρ της ανάπτυξης και την προτεραιότητα που θέτει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τονίζει ότι αναμένει να δει τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου πριν προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Fitch τονίζει αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία του χρέους, πως η Ελλάδα, υπό την υπόθεση μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,9% του ΑΕΠ ως το 2040, μέση πραγματική ανάπτυξη 1,4% το ίδιο χρονικά διάστημα και πληθωρισμό κοντά στο 2%, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορέσει να μειωθεί σταδιακά στο 125% του ΑΕΠ ως το 2030 και στο 111% του ΑΕΠ ως το 2040, από 181% του ΑΕΠ το 2018.

Οι παθογένειες της επιχειρηματικότητας και συνολικά της οικονομίας στην Ελλάδα υπάρχουν και όλες οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση του αναγκαίου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα συμβάλει αποτελεσματικά στην πολυπόθητη ανάπτυξη μένει να αποδειχθεί ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις νομοθετικές και πρακτικές.

Οι εξαγγελίες που βρίσκονται στον δρόμο της θεσμοθέτησής τους καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας των πολιτών και της αποτελεσματικής λειτουργίας των επιχειρήσεων, προσβλέποντας στην αποκατάσταση της φορολογικής τάξης, ως προϋπόθεση δημιουργίας αναπτυξιακού επενδυτικού κλίματος.
Οι εξαγγελθείσες ελαφρύνσεις στην υπερφορολόγηση των φυσικών προσώπων σε όλη τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, με την εκλογικευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, πέραν του ότι αποτελούσε άμεση ανάγκη για την ελάφρυνση των φορολογουμένων, είναι το πρώτο βήμα δημιουργίας ομαλού αναπτυξιακού κλίματος.

Παράλληλα με τα φυσικά πρόσωπα, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και των εργοδοτικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και οι διευθετήσεις χρόνιων εκκρεμοτήτων, όπως ο φορολογικός χειρισμός των σημαντικών ζημιών, οι οποίες γεννήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, αποτελούν ουσιώδεις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του προσδοκώμενου επενδυτικού κλίματος. Στον χώρο των αποφάσεων για τις επιχειρήσεις, τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ο υπουργός Οικονομικών, ανήκουν και μέτρα που απαιτείται να ληφθούν για την επιστροφή των πολύτιμων στελεχών που «μετοίκησαν» στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, αλλά και το πώς θα παραμείνουν στη χώρα τα σημερινά στελέχη των επιχειρήσεων, τα οποία «προκαλούνται» από τις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες εργασίας των εταιρειών του εξωτερικού. Στο μέγα θέμα της φοροδιαφυγής, η οποία εκτιμάται στο 21% του ΑΕΠ, το αποτελεσματικότερο με τα σημερινά δεδομένα όπλο καταπολέμησής της είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Προσβλέπουμε, αναμένοντας ριζικά βήματα και αποφάσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις ανεξάρτητες αρχές, στη μέγιστη ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην άμεση θεσμοθέτηση των εφαρμογών της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και Δημοσίου (B2G), στο κύκλωμα της διακίνησης των αγαθών και στην περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας των ηλεκτρονικών πληρωμών, ιδιαίτερα σε «ευαίσθητες» κατηγορίες συναλλαγών, όπως τα ελεύθερα επαγγέλματα και οι λιανικές πωλήσεις, μειώνοντας παράλληλα το επιτρεπόμενο ποσό συναλλαγών με μετρητά.

Οι διευθετήσεις – θεσμοθετήσεις όλων των παραπάνω θεμάτων, συνοδευόμενες με έναν προσεκτικά μελετημένο επενδυτικό φορολογικό νόμο οριζόντιων φορολογικών κινήτρων για όλη την επικράτεια, αποτελούν τη βάση και την προϋπόθεση προσέλκυσης των νέων Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Όλα μένει να αποδειχθούν στη πράξη και όπως ξέρουμε θαύματα δεν γίνονται στον 21 ο αιώνα .Η αντιμετώπιση όμως του παραγωγικού τμήματος της οικονομίας με μη δημευτικό τρόπο αποτελεί επιταγή των περιστάσεων για αλλαγή του κλίματος με ευεργετικά αποτελέσματα για τη κοινωνία.

Εδώ όμως θα παραθέσω κάτι που ποσοστιαία στην Ελλάδα συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό ζούμε με εισαγωγές και αδύναμη παραγωγική μηχανή και τελικά ισχύει το ρητό Το έθνος να λυπάστε αν φοράει ρούχο που δεν το ύφανε.

Ψωμί αν τρώει, αλλά όχι απ’ τη σοδειά του.Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του.Χαλίλ Γκιμπράν, 1883-1931, Λιβανοαμερικανός ποιητής & φιλόσοφος

Η ένταξη σε υπερεθνικούς οργανισμούς επιβάλλει στις χώρες ένα μοντέλο ανάπτυξης που στο πυρήνα του είναι ισχυρές χώρες που καθορίζουν τα πράγματα και γύρω του οι ελεγχόμενες συμπληρωματικές οικονομίες που κυρίως υποστηρίζουν τα συμφέροντα αυτών που εγχωρίως <<μηδίζουν>> και όχι τα πραγματικά της χώρας για ισόρροπη ανάπτυξη.

*Οικονομολόγου ΕΚΠΑ