Αν πτωχεύσει η Ελλάδα, θα πτωχεύσει και η χώρα μου, λέει ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Νικολάι Μλαντένοφ

Σε περίπτωση πτώχευσης και εγκατάλειψης της Ευρωζώνης από μέρους της Ελλάδας, η Βουλγαρία θα υποστεί βαρύτατες συνέπειες.

Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ, που με έμφαση συνέχισε λέγοντας  «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να σωθεί η Ελλάδα». Ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας εκτίμησε ότι σε μία τέτοια δυσμενή περίπτωση, η επίδραση στη Βουλγαρία θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με το 1996 – πολλαπλασιασμένη όμως επί 100 – την περίοδο δηλαδή της χειρότερης πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Κηρύχθηκε μαζική πτώχευση τραπεζών, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε χωρίς όριο, οι αποταμιεύσεις των πολιτών εξαφανίστηκαν

Ενδεικτικό του πώς έχει περάσει στη Βουλγαρία η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τα εκτενή ρεπορτάζ των εφημερίδων, σε καθημερινή βάση, για τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής της Βουλγαρίας, πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας,,  Εμίλ Χάρσεφ  δηλώνει ανησυχία  ότι «μόνο τα 10 από τα 44 δισεκ. που θα λάβει η Ελλάδα με τη νέα δόση θα εισρεύσουν τελικά στην πραγματική οικονομία, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα «κατευθυνθούν» στην αναχρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών που σήκωσαν το κύριο βάρος του προηγούμενου «κουρέματος» του χρέους αλλά και, γενικότερα, για εξυπηρέτηση του χρέους στους ξένους πιστωτές».